Prate postavljanje protivraketnih sistema

Rusija prati NATO aktivnosti, tvrde da se potkopava mir u regionu

08:34, 15.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Rusija pažljivo prati vojne aktivnosti NATO-a u regionu Crnog mora i spremna je da adekvatno odgovori, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

On je rekao da Rusija ima negativan stav prema pojačanim aktivnostima Alijanse u regionu Crnog mora.

"Njihove aktivnosti u regionu Crnog mora ne mogu da doprinesu sigurnosti, oni samo potkopavaju regionalnu stabilnost. Mi ćemo sigurno preduzeti sve mjere predostrožnosti u smislu neutralizacije prijetnje u vezi sa povećanim aktivnostima Alijanse u tom regionu", rekao je Gruško na marginama 27. Skupštine savjeta za vanjsku i odbrambenu politiku.

Prema njegovim riječima, Rusija vjeruje da sigurnost u tom regionu treba da osiguraju države tog regiona, prenio je TASS.

NATO je posljednjih mjeseci pojačao vojno prisustvo u području Crnog mora. 

Gruško je rekao da Moskva pažljivo prati razmještanje sistema protivraketne odbrane SAD-a u Rumuniji. 

"Imamo pitanja zbog čega se razmješta sistem i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji", rekao je Gruško.

On kaže da je Moskva na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmještanje protivraketnih sistema na objektima u Rumuniji namijenjeno isključivo pariranju raketnim prijetnjama izvan evroatlantskog regiona i da "te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije".

"Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da SAD danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američka protivraketna odbrana, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja", rekao je Gruško.