Sergej Lavrov

Rusija poštuje teritorijalni integritet Sirije

  • 29.12.2018. 15:55

Rusija i Turska su na današnjem sastanku na ministarskom nivou u Moskvi potvrdile poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Obje strane su naglasile da će se sve raditi u strogom skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, uključujući bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije“, rekao je Lavrov. 

Prema njegovim riječima, Rusija i Turska postigle su i dogovor o vojnoj koordinaciji. 

"Posebnu pažnju posvjetili smo novim okolnostima koje su se pojavile nakon objave SAD o povlačenju vojske iz Sirije. Postigli smo razumevanje o tome kako će vojni predstavnici Rusije i Turske `na terenu` nastaviti sa koordinacijom koraka u novim uslovima s ciljem konačnog iskorijenjivanja terorističke prijetnje u Siriji", kaže Lavrov. 

On je razgovore između Rusije i Turske o Siriji ocijenio kao korisne te da bilo govora i o borbi protiv terorizma, humanitarnim pitanjima i povratku izbjeglica. 

Lavrov je izrazio nadu da se zapadne zemlje neće mješati u dalje napore Moskve, Ankare i Teherana u stvaranju sirijskog ustavnog odbora. 

Nešto ranije je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da Turska i Rusija imaju zajednički cilj, a to je "čišćenje" Sirije od svih terorističkih organizacija. 

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je prošle sedmice da će povući oko dvije hiljade vojnika iz Sirije nakon procjene da je "Islamska država" poražena.
 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм