Virus korona

Rusija neće prodavati vakcine sve dok ne obezbijedi dovoljno za svoje građane

  • 14.08.2020. 10:38

Ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško poručuje da, za sada, Rusija neće prodavati vakcinu protiv virusa korona drugim zemljama, već je cilj da se obezbijedi dovoljan broj doza za domaće tržište.

"Za sada nećemo prodavati vakcinu drugim zemljama. Non-stop nam stižu zahtjevi, ali mi moramo prvenstveno da obezbijedimo dovoljan broj vakcina za sebe", navodi Muraško.

Prema njegovim riječima, prvi u redu za vakcinu biće oni koji rade neposredno sa pacijentima, a odmah zatim najrizičnije kategorije.

Kako prenosi "Sputnjik", Muraško napominje da je proizvodnja vakcine već pokrenuta, kao i da će prva doza biti spremna već tokom ovog mjeseca.

Aleksandar Gincburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra "Gamalej", koji stoji iza ove vakcine, ističe da bi naivno bilo očekivati od drugih zemalja pozitivnu reakciju povodom registracije ruske vakcine.

"Ukoliko konkretni ljudi i konkretne kompanije ostaju bez milijardi dolara zbog ruske vakcine, pa kakvu reakciju hoćete da vidite? Čini mi se da je reakcija potpuno normalna. Vakcina je `prst u oku`", kaže Gincburg.

On navodi da je riječ o "direktnoj borbi za konkretan novac".

"Druge reakcije nije ni moglo da bude. Bilo bi naivno očekivati da će prilično ozbiljan konkurentan proizvod biti pozdravljen aplauzom", ocjenjuje Gincburg.

On napominje da je ruska vakcina apsolutno bezbjedna i da je "registrovana u skladu sa svim zakonodavnim aktima Ruske Federacije". 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић