Putin četiri časa odgovarao na pitanja

Rusija ne trguje saveznicima, ako želiš mir spremaj se za rat 

  • 20.06.2019. 16:22

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao je na pitanje ruskih građana. Tradicionalna „Direktna linija“ održana je 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion pitanja iz oblasti zdravstva, obrazovanja, spoljne politike, socijalne sfere...

Ruse najviše interesuju unutrašnja pitanja: komunalna, socijalna itd. Pitanja su predsjedniku stizala tokom cijele emisije.

Do devet sati stiglo je 1,5 miliona pitanja. Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je pogledao veliki broj pitanja i razvrstao ih po prioritetima.

Podsjetimo, prošle godine „Direktna linija predsjednika Vladimira Putina“ je trajala četiri sata i 20 minuta. 

Na pitanje građana da li je Putinu dosadilo da bude predsjednik, ruski lider je odgovorio: Da mi je dosadilo ne bih se kandidovao za četvrti mandat

Rusija jedina velika vojna sila koja smanjuje budžet za odbranu

Putin je primjetio da Rusija nije među liderima po vojnim rashodima. Prema njegovim riječima, ispred Rusije su SAD, Saudijska Arabija i druge države. Prema rashodima, Ruska Federacija se nalazi tek na sedmom mjestu i stalno smanjuje rashode.

„Bez obzira na skromna sredstva koja izdvajamo za odbranu, Rusija ne samo da osigurava nuklearni paritet, već je dva-tri koraka ispred ostalih po savremenom naoružanju“, rekao je Putin.

„Ako želiš mir, spremaj se za rat“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je odraz moći države prije svega ekonomija, a ne naoružanje.

Rusija je spremna za dijalog sa SAD onoliko koliko je na njega spreman Vašington. Međutim, to neće biti jednostavno.

„Sankcije su velika greška SAD. Nadam se da će to jednom shvatiti“, rekao je Putin.

Zelenski treba da shvati da se ne nalazi u komediji

Putin je saopštio da je 2000-tih godina gledao nastupe Vladimira Zelenskog. Radi se o talentovanom i duhovitom čovjeku. Međutim, to što se dešava u Donbasu nije smiješno. Konflikti se ne mogu riješiti bez dijaloga sa samoproglašenim republikama, koji Zelenski odbija.

„Ništa se ne dešava, blokada se pojačava“, ukazao je predsjednik Rusije.

Putin je prokomentarisao i hapšenje ruskog novinara Ivana Golunova pod sumnjom da je posjedovao narkotike.

Ruski predsjednik smatra da takvi slučajevi ne treba da se ponove.

„Generali su otpušteni. Nadam se da će biti izvršena istraga kako bi se otkrili krivci koji su stvorili tu nenormalnu situaciju“, dodao je predsjednik.

On smatra da je potrebno pojačati kontrolu djelatnosti policijskih organa.

Rusija ne trguje saveznicima i principima

„Da li će biti rata sa Iranom?“, interesuju se na društvenim mrežama

Putin je odgovorio da do takvih pitanja dolazi jer američki predsjednik Donald Tramp ne održava takve konferencije za svoje građane.

On je dodao da bi upotreba sile protiv Irana zbog incidenta u Omanskom zalivu imala katastrofalne posljedice za region.

Malo vjerovatan povratak Rusije socijalizmu 

Putin je obratio pažnju na saopštenja da je „direktna linija“ – „predstava specijalnih službi“. Predsjednik je sa osmjehom rekao da to nije tako.

Po njegovim riječima, u pitanju je rad na rješavanju problema i traganju za njihovim rješenjima. Nekad se takva rješenja nalaze direktno kroz dijalog.


Ne postoji nigdje čista tržišna ekonomija

„Ne postoji čista tržišna ili čisto administrativno-komandna ekonomija. Kombinovana je prisutna u cijelom svetu. Čim počnu problemi u ekonomiji, raste uloga države. Čim se situacija smiri, država izlazi iz ekonomije“, objasnio je Putin.

On je naglasio da se država sa kombinovanom ekonomijom, kao Kina ili Indija, brže razvijaju.

Rusija devedesetih bila na ivici raspada

On je podsjetio na situaciju u zemlji ‘90-ih godina.

„Neću da nazovem bandom ljude koji su upravljali državom devedesetih godina. Međutim, želim da istaknem da je u to vrijeme bila potpuno uništena socijalna sfera, industrija, vojna industrija, Oružane snage su bile praktično uništene... Doveli su državu do građanskog rata, do krvoprolića na Kavkazu. Država je bila na ivici da izgubi suverenitet i da se raspadne. Naravno, ljudi koji su radili ‘90-ih godina nisu svi krivi za to, ali sigurno ima i onih koji za takvo stanje treba da odgovaraju“, rekao je Putin..

Borba protiv korupcije mora biti transparentna i da ima neki rezultat. Veliki broj pitanja postavljaju Ukrajinci. Pitaju kada će dobiti ruski pasoš. Putin je rekao da će pitanje oslobađanja ukrajinskih mornara biti rješeno dogovorom.

Nivo prihoda, zdravstvena zaštita, situacija sa smećem i komunalnim uslugama su trenutno goruća pitanja za Ruse, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Život za ruske građane postao je izazovniji, jer se Rusija prije nekoliko godina suočila sa šokovima, što je narušilo situaciju na domaćem tržištu i negativno uticalo na socijalnu sferu, izjavio je ruski predsjednik.

"Istina je, zato sam ovu temu identifikovao kao jednu od najakutnijih i važnih", rekao je Putin i dodao da želi da podsjeti da su prije nekoliko godina naišli na brojne šokove odjednom, to nisu bili čak ni spoljni šokovi povezani sa takozvanim sankcijama ili spoljnim ograničenjima, već tradicionalna izvozna roba - nafta, naftni proizvodi, gas, ugljovodonici, metali, hemijska đubriva, hemija uopšte i neki drugi proizvodi.

"Stoga smo se suočili sa takvim neugodnim elementom u ekonomiji i socijalnoj sferi", rekao je on.

On je naveo i da su priče da je Rusija okupirala Donbas gluposti.

„Optužuju nas da radimo na okupaciji Donbasa. To je čista glupost, laž“, zaključio je predsednik.

Gubitak zbog sankcija

„Nismo se ni svađali ni sa kim, niti to namjeravamo“, odgovorio je Putin na pitanje šta će biti ako se Rusija „pomiri“ sa zapadnim državama.

"Od 2014. godine Rusije je od sankcija izgubila oko 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara“, dodao je on, govoreći o gubicima od ograničavajućih mjera koje je zapad uveo nakon što je Krim ušao u sastav Rusije.

Predsjednik jer pomenuo i uspjeh izvoza poljoprivrednih proizvoda posljednjih godina.

"Da je neko prije 10 godina rekao da će Rusija izvoziti poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 25,7 mijardi dolara, nasmejali bismo se u lice,“ rekao je Putin.

On smatra da je teško vjerovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promijeniti.

Napadnuta "Direktna linija sa Putinom"

Putin: Cilj Vašingtona - slabljenje Pekinga