Mihail Muraško

Rusija: Kliničko testiranje vakcine počinje za mjesec dana

  • 18.05.2020. 22:00

Rusija planira da za mjesec dana započne kliničko testiranje vakcine protiv virusa korona, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

On je rekao da Rusija proizvodi više od 20 sistema za testiranje, te da razvija lijekove u punom kapacitetu koji su spremni za kliničku upotrebu.

"Radi se ozbiljan posao na razvijanju vakcina za preventivnu imunizaciju protiv zaraze i početak kliničkog testiranja je planiran za mjesec dana", istakao je Muraško.

Muraško je tokom 73. sjednice Svjetske zdravstvene skupštine naglasio da Rusija dnevno vrši više od 150.000 testova za virus korona, da je 1,4 miliona specijalista obučeno za liječenje pacijenata oboljelih od kovida-19, te da je obezbijeđeno više od 130.000 dodatnih kreveta za bolnice.

"Mjere koje su sprovedene u Rusiji učinile su mogućim da se izbjegne eksponencijalno širenje virusa korona u zemlji i pomogle su da se postigne jedna od najnižih stopa smrtnosti", napomenuo je Muraško.

Ruski ministar naglasio je i to da se Rusija zalaže za jačanje uloge Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ kao lidera međunarodnih napora u sferi javnog zdravstva, kao i da Moskva ističe važnu ulogu Organizacije u koordinisanju multilateralnih napora u borbi protiv kovida-19, javio je TASS.

"Kako bismo pomogli SZO, izdvojili smo finansijske i metodološke resurse i podržali inicijative i projekte te organizacije. Ruski stručnjaci učestvovali su u misijama Organizacije u borbi protiv širenja virusa korona", podsjetio je Muraško.

Muraško je dodao da se širenje virusa korona može zaustaviti samo zajedničkim naporima.

U Rusiji je do sada potvrđeno 290.678 slučajeva zaraženosti virusom korona, a preminulo je 2.722 ljudi koji su bili pozitivni na kovid-19.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji se od kovida-19 oporavilo 70.209 ljudi. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић