Direktor francuskog instituta za spoljnu politiku

Rusija je nužni neprijatelj da bi se opravdao opstanak NATO

  • 10.04.2019. 18:02

"Da bi se održao Atlantski savez, ulazi se u rizik malog hladnog rata. Rusija je nužni neprijatelj da bi se opravdao opstanak NATO", kaže direktor francuskog instituta za spoljnu politiku Ifri Tjeri de Monbrijal.

"Smatram da smo jako loše postupali u prilazu ruskom pitanju i nevjerovatno je da nikad nije bilo istinskih pregovora s Rusijom", izjavio je De Monbrijal pariskom listu Opinion.

On je rekao da treba otvoreno staviti na sto razlike unutar Evropske unije i podvukao da "naše nacije ne vide opasnosti na isti način, na primjer kad je riječ o ruskom pitanju".

I, kako je primjetio, "ako mogu razumjeti Poljsku i baltske zemlje, zašto Francuska nema uravnoteženiju politiku prema Moskvi, kakvu je vodio general De Gol, mada je istina da je golizam nestao i zamjenjen je neokonzervativizmom".

De Monbrijal, jedan od najuglednijih francuskih spoljnopolitičkih stručnjaka, je rekao i da je "u Evropi neophodna jedna operacija istina da bi se smanjile razlike među nacijama".

On je primetio da je "perspektiva prijema novih članica u EU omogućila da se štete smanje uz stabilizovanje prilika u srednjoj i istočnoj Evropi, izuzev ipak u bivšoj Jugoslaviji, ali su odložene posljedice, koje danas osjećamo, i dalje značajne".

Direktor Ifrija je naveo da je takođe "Evropska unija sumanuto i prebrzo u svoje redove primila i zemlje koje nisu bile spremne da se ugrade u zajednički identitet", dok je EU "platila jako skupo što je Grčku ishitreno primila u evro".

I, kako je dodao, "da bi jedna politička cjelina imala jedinstvenu i legitimnu spoljnu politiku, potreban je jasan identitet", a krize kroz koje prolazi EU odslikavaju i zabašurene različite vizije u raznim zemljama, što sad izbija na vidjelo u Italiji, Mađarskoj, Poljskoj.

"Otud je prvo što treba učiniti da se suočimo s našim razlikama", predočio je De Monbrijal, "jer ako to ne učinimo, prijeti opasnost da potpalimo bure baruta kao što smo 1991.videli u slučaju rata u bivšoj Jugoslaviji kad je Njemačka, nasuprot mišljenju Francuske i Velike Britanije, izvan opšteg okvira i jednostrano priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije".

De Monbrijal je upozorio da se "u suprotnom izlažemo opštoj opasnosti da Evropska unija nastavi da se rastače, uz jedinstvo samo kao fasadu".

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.