Osuđeni teroristi

Rusija džihadiste zatvara u kaznenu koloniju

18:04, 11.06.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Okružni vojni sud u Moskvi osudio je 7. maja pripadnike Islamske države Bahtijera Mahmudova i Zafarhona Rahmatova na po 15, a Ruslana Baširova na 11 godina zatvora.

Okružni vojni sud u Moskvi proglasio je trojicu pripadnika Islamske države, terorističke grupe koja je zabranjena u Rusiji, krivim za planiranje niza terorističkih napada na transportne objekte u moskovskoj regiji, javila je danas agencija Tass, pozivajući se na Federalnu službu bezbjednosti.

Okružni vojni sud u Moskvi osudio je 7. maja Bahtijera Mahmudova i Zafarhon Rahmatova na po 15 godina u kaznenoj koloniji visoke bezbjednosti, naveo je FSB, dodajući da je još jednom okrivljenom u ovom slučaju, Ruslanu Baširovu, koji je sarađivao sa istragom, izrečena kazna od 11 godina u kazneno-popravnoj ustanovi visoke bezbjednosti 26. decembra 2018. godine.

Prema navodima istražitelja, Mahmudov, Rahmatov i Baširov kovali su zavjeru da izvedu napade na liniji metroa u centralnom dijelu Moskve i u trgovačkom centru u predgrađu Balašika u glavnom gradu.

Pripadnici organa reda su ih uhapsili u decembru 2017. godine, dan prije planiranih napada.