"Davidova praćka"

Rusija došla u posjed tajne izraelske rakete

22:37, 06.11.2019.
Izvor: nezavisne.com
Rusija je u Siriji došla u posjed modernizovane izraelske rakete klase zemlja-vazduh, koja je bila lansirana iz raketnog sistema "Davidova praćka", javljaju mediji.

Navodi se da je raketa bila lansirana 23. jula 2018. godine. Sirijske snage su krenule na lice mjesta i pronašle praktično neoštećenu raketu. Ona je bila prebačena na rusko-sirijsku vojnu bazu, odakle je bila poslata u Moskvu na dalje istraživanje.

Izraelska vojska je prije dvije godine dobila sistem "Davidova praćka", dok je 23. jula 2018. godine bio prvi put upotrebljen — sistem je aktiviran nakon lansiranja iz Sirije dvije rakete "Točka".

Prema podacima portala, sistem PVO "Davidova praćka" nije presreo sirijske rakete koje nisu doletjele do Izraela — eksplodirale su na izraelskoj teritoriji. "Davidova praćka" je lansirala dvije rakete, od kojih se jedna sama uništila iznad Golana.

Navodi se da su rakete-presretači "Davidove praćke" najskuplje na svijetu i koristi ih izraelska vojska. Gdje su tačno instalirani ovi sistemi — ostaje vojna tajna.

"Davidova praćka" radi na udaljenosti do 400 kilometara i direktan je konkurent S-400.