Globalno zagrijavanje

Rusija dobila sedam novih ostrva

07:45, 24.06.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Globalno zagrijavanje i povlačenje arktičkih glečera po deset metara godišnje doveli su do otkrića više od pet novih ostrva u tom regionu. Stručnjaci namjeravaju to da potvrde tokom ekspedicije koja je planirana za avgust—septembar, rekao je načelnik odeljenja hidrogeografske službe Sjeverne flote Aleksej Kornis.

Kako piše list „Izvestija“, u pitanju je šest-sedam ostrva iz arhipelaga Nova zemlja. Naučnici su otkrili njihovo postojanje na osnovu podataka drugih ekspedicija i snimaka iz kosmosa. Najveća kopnena masa, navodno, ima dužinu 500 metara.

„Ostrva će se smatrati otkrivenim kada na njih stupe hidrogeografi. Treba utvrditi da li su ti objekti stabilni, da nisu, na primjer, dijelovi glečera“, naveo je Kornis.

Prema riječima načelnika odjeljenja, odluka da se ostrva unesu u kartu biće donijeta nakon ekspedicije brodova Sjeverne flote, u kojoj će učestvovati i hidrografski brodovi.

Ruski naučnici su ranije zabilježili kritično topljenje na Arktiku, usljed čega bi moglo doći do otapanja glečera u Sjevernom ledenom okeanu i potapanja okolnih regiona.