Sergej Lavrov

Rusija će sama napustiti Savjet Evrope

17:54, 16.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Rusija neće čekati da bude izbačena iz Savjeta Evrope, nego će tu organizaciju sama napustiti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je tokom intervjua za "Euronjuz" rekao da se Rusija Savjetu Evrope pridružila pod pretpostavkom da ta organizacija omogućuje panevropski, univerzalni, i legalni humanitarni prostor. 

"Oni koji su ovaj prostor upravo ugrozili protivzakonitim postupcima i prekršili statut time što ruskoj delegaciji nisi omogućili da bude jednaka sa ostalim delegacijama, ubijeđen sam da znaju šta rade", istakao je Lavrov. 

Ruski ministar spoljnih poslova napominje da Moskva neće priuštiti takvo zadovoljstvo Savjetu Evrope da Rusiju izbaci iz organizacije, već će ruska strana sama da je napusti, prenio je "Sputnjik". 

Lavrov je naglasio da će Rusija platiti svoj dio budžeta organizaciji, čim ruskoj delegaciji budu vraćena ovlašćenja u okviru Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope. 

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland ranije je izjavio da će budžet za sljedeću godinu biti napravljen bez Rusije i da bi Moskva mogla biti izbačena iz Savjeta.