Vladimir Putin

Rusija će nastaviti sa jačanjem oružanih snaga bez obzira na okolnosti

  • 10.05.2020. 08:16

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je diplomcima vojnih akademija Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, te poručio da će Rusija nastaviti sa razvojem i unapređenjem oružanih snaga bez obzira na okolnosti.

Putin je istakao da ruska vojska treba da je uvijek spremna da adekvatno reaguje na bilo kakvu prijetnju.

"Bez obzira na okolnosti, mi ćemo primijeniti planove jačanja svih rodova i službi i opremiti ih unaprijeđenim oružjem i tehnikom, uključujući strateške, super sonične sisteme, bespilotne letjelice i robotizovane borbene sisteme", navodi se čestitki.

Putin je istakao potrebu intenziviranja borbene obuke i uvježbavanja novih metoda saradnje vojnika uz upotrebu najsavremenijih tehnologija koje će odrediti imidž ruske armije i mornarice u budućnosti, objavljeno je na sajtu Kremlja.

"Velika je čast i odgovornost započeti karijeru na Dan pobjede - 9. maj, kada naša zemlja i cijeli svijet proslavljaju 75 godina od velike pobjede i odaju poštu besmrtnom heroizmu sovjetskog naroda i hrabrosti i odvažnosti vojnika i oficira Crvene armije, koji su odbranili otadžbinu, zgazili nacizam i spasili čovječanstvo od ropstva i istrebljenja", naglasio je Putin.

On je izrazio uvjerenje da će se najnovija generacija oficira svoje zadatke obavljati profesionalno i časno, te obećao da će učiniti sve da obezbijedi odgovarajuće uslove za službu oficira i svakodnevni život.

Ruski predsjednik je zahvalio i učiteljima koji su podučavali buduće oficire i naučili ih osnovama "nepisanih zakona vojne časti i drugarstva", prenio je TASS.