Savjet bezbjednosti UN-a

Rusija blokirala izvještaj o Sjevernoj Koreji

  • 31.08.2018. 08:41

Rusija je blokirala diskusije o izvještaju Savjeta bezbjednosti UN o Sjevernoj Koreji zbog neslaganja oko nekih njegovih tačaka i zabrinutosti da su neki dijelovi procurili u javnost prije objavljivanja, rekao je ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja.

Ovim je Rusija blokirala predstojeći izvještaj Komisije Savjeta bezbjednosti UN o sankcijama Sjevernoj Koreji dok ne bude izmijenjen. 

"Mi se ne slažemo sa određenim elementima izvještaja i uopšte načinom rada. Ovaj dokument je povjerljiv i o tome se ne može diskutovati", rekao je Nebenzja novinarima. 

Nebenzja je ponovio da je Rusija protiv preranog objavljivanja izvještaja. 

"Mi i neke druge delegacije izrazili smo zabrinutost zbog redovnog curenja u medije informacija Komisije, sve možete da vidite na internetu", rekao je Nebenzja. 

On je dodao da je Rusija podnijela zahtjev Komisiji da istraži ta curenja, ali da "neke članice to ne žele", tako da je Moskva odlučila da se sama pozabavi tim pitanjem, prenosi "Raša tudej". 

Nebenzja je rekao da će Rusija održati konsultacije sa šefom Komisije o narednim koracima. 

"Trenutno, UN ne čine bukvalno ništa da identifikuju izvor curenja informacija jer se određene strane unutar Komisije protive zahtjevu Rusije", rekao je Nebenzja.