Nadgledaju program

Rusija: BBC propagira Islamsku državu

  • 10.01.2019. 22:34

Ruske vlasti optužile su britansku medijsku kuću BBC da propagira ideje Islamske države i navele da "neprekidno" nadgledaju program BBC-ja u okviru istrage.

"Identifikovan je sadržaj koji propagira ideološka gledišta terorističkih organizacija. U toku su provjere da li taj sadržaj poštuje ruski zakon protiv ekstremizma", navela je ruska agencija za regulaciju medija Roskomnadzor, precizirajući da je riječ o "citatima" vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija.

Islamska država je u Rusiji zabranjena i mediji su u obavezi da to navedu svaki put kad imenuju tu organizaciju. 

Roskomnadzor je krajem decembra objavio početak kontrole aktivnosti BBC vorld njuza (World News) i sajtova BBC-ja, kao odgovor na saopštenja britanskog regulatora u kojima je ruski servis na engleskom RT optužen da je prekršio pravila o nepristrasnosti. 

BBC vorld njuz je program na engleskom namjenjen inostranstvu. Servis BBC-ja na ruskom postoji samo na internetu. 

Rusko regulatorno tjelo je preciziralo da će od 14. do 31. januara biti sprovedena kontrola da bi se utvrdilo da li BBC vorld njuz poštuje propise o radiodifuziji. 

Takođe, BBC je dobio rok do 16. januara da dostavi dokumentaciju koja potvrđuje da taj medij poštuje ruske zakone o ogrnaičavanju udjela stranih pravnih lica u kapitalu medija koji program emituju u Rusiji. 

BBC je iznio uveravanja da se u potpunosti pridržava zakona.

Тагови: