Nakon 8 godina rata

Rusija, Amerika i Izrael postigli dogovor o Siriji

15:22, 25.06.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Rusija, SAD i Izrael postigle su saglasnost oko većine pitanja u rješavanju sirijske krize, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev se sastao sa pomoćnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom i šefom izraelskog savjeta za nacionalnu bezbjednost Meirom Benom Šabatom.

"Mi smo se složili oko većine (pitanja) i o tome kakvu Siriju želimo da vidimo na kraju", rekao je Patrušev.

Prema njegovim riječima, terorizam ostaje jedan od glavnih problema u Siriji, a izazovi na Bliskom istoku su stvarni, stoga im se treba suprotstaviti.

"U potpunosti se slažemo sa mišljenjem premijera Netanijahua po pitanju toga kakva treba da bude Sirija na kraju naših akcija - mirna i bezbjedna. Želim da dodam da se moraju osigurati suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet Sirije", dodao je Patrušev.

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije izjavio je da je broj terorista u Siriji i Iraku značajno manji, zahvaljujući pomoći SAD.

Patrušev, Bolton i Ben-Šabat su razgovarali i o eskalaciji napetosti između SAD i Irana jer sve što se događa na Bliskom istoku može da utiče na jedan od najkrvavijih i najsloženijih sukoba koji traje već 8 godina - rat u Siriji.

Sastanak je ne samo jedinstven, nego pokazuje da između Izraela, Rusije i Sjedinjenih Država dijalog i dalje traje, te da ako Iran bude smatran glavnim ciljem američke i izraelske strategije u regiji, to nisu Asadova Sirija, još manje Rusija Vladimira Putina, koja je uspostavila izvrsne odnose sa svim regionalnim akterima i koja je Trampovoj Americi pokazala da želi dijalog upravo kako bi spriječila pogoršanje eskalacije na Bliskom istoku.

I dok su stavovi Izraela i Sjedinjenih Država jasni, za Vladimira Putina je igra izuzetno složena. S jedne strane mora da ograniči maksimalističke težnje dijela iranskog vrha, a s druge mora da ograniči Izrael. U tom smislu, sastanak u okupiranom Jerusalimu predstavlja posebno zanimljivu trilateralu.

Svi se pitaju je li ovo bio samit na kojem će Moskva pokušati da nametne svoj plan za Siriju tako što će marginalizovati Iran? Ovo je prvo tumačenje koje nema uporište, barem prema jedinoj izjavi koju je Patrušev dao prije odlaska u Jerusalim. Ali, dio analitičara tvrdi da Kremlju nije u interesu da Siriju pretvori u “dvorište” Teherana.

U tom smislu se ne smije potcjenjivati glasina o mogućem sporazumu između Izraela i Rusije kako bi se proiranske milicije udaljile iz arapske zemlje. Ali, ovo je povlačenje najavio i sam Teheran kada završi rat protiv islamističkih terorističkih skupina povezanih s Al Kaidom i ostacima „kalifata“.

Drugo tumačenje je, međutim, da je Patrušev na ovom sastanku predstavljao i iranske interese, obzirom da Teheran nije uključen u dijalog s Izraelom i Sjedinjenim Državama, što je nemoguće s obzirom da je Islamska Republika večna meta Benjamina Netaniahua i raznih američkih uprava.

Vakuum koji nastaje u odsutnosti teheranskog pregovarača bi mogla popuniti ruska prisutnost, uz hipotezu da bi ovaj sporazum mogao značiti potvrdu da je Putinu Sirija važnija od svega.