Pokazali da se ne šale

Rusi pokazali "drona ubicu" VIDEO

09:40, 31.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Nakon tvrdnji Pentagona da Moskva blefira kada govori o "dronu ubici", Rusija je objavila snimak na kojem se nalazi "Su-70 ohotnik-B", veliki dron koji leti 1.000 kilometara na čas i ima domet od 3.500 kilometara.

Ovaj dron, kako tvrde ruski vojni izvori, efikasno uništava neprijateljske ciljeve na kopnu i obavlja istraživačke zadatke. 

Zamjenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavljuje početak upotrebe ove letjelice od početka iduće decenije, odnosno od 2020. godine. 

U junu prošle godine ova bespilotna letjelica proglašena je prototipom ruskog lovca šeste generacije, dok je u julu imala prvi let. 

Budžet za ovaj projekat procjenjuje se na čak 1,6 milijardi rubalja /oko 24.206.303 dolara/. 

Koliko se zna, za stvaranje udarne bespilotne letjelice težine do 20 tona bili su zadužene kompanije "Suhoj" i "Mig", navode vojni portali. 

Prethodno je direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Danijel Kouts najavio da će Rusija u budućnosti biti najveći vojni protivnik Amerike. 

U nastupu pred Kongresom SAD, on je rekao da će Rusija raspolagati sa najvećim vojnim potencijalom od svih vjerovatnih američkih protivnika.