"Krali su i nacisti od nas"

Rusi ne žele da vrate opljačkane umjetnine Njemačkoj

  • 20.12.2018. 10:58

Njemačka traži od Rusije da vrati predmete od kulturnog značaja koje je tokom Drugog svjetskog rata Crvena armija odnijela iz te države, ali Rusija podsjeća da su nacisti opljačkali na stotine hiljada umjetničkih predmeta, a da ih je vraćeno samo nekoliko desetina hiljada.

Kako navodi "Izvestija", Njemačka naglašava da umjetnički predmeti ne treba da budu korišteni kao kompenzacija za gubitke u ratu, pozivajući se na Haška pravila vođenja rata iz 1907. godine. 

Njemačka očekuje da Rusija vrati pronalaske Gerharda Šlimana i Ebersvaldsku riznicu, kao i hiljade jedinstvenih zlatnih predmeta i nakita iz 9. vijeka prije nove ere. 

Berlin podsjeća da su 2017. godine u Rusiju vraćena četiri umjetnička djela, a među njima i slike koje su 1944. godine odnesene iz dvorca u Gatčini. 

Međutim, specijalni predstavnik predsjednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj poručuje da nikakve razmjene predmeta od kulturnog značaja neće biti dok između dvije zemlje ne bude bio uspostavljen zdrav politički dijalog. 

Švidkoj podsjeća da je u Rusiji na snazi zakon iz 1998. godine o vrijednostima koje su prebačene u SSSR za vrijeme Drugog svjetskog rata, od kojih se većina sada smatra kulturnim nasljeđem Rusije, pa se ne mogu izvoziti ni davati drugim zemljama, prenosi "Sputnjik".

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.