Zaštita od nuklearnog napada

Rusi lansirali raketu sudnjeg dana

22:51, 11.06.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Na ruskoj televiziji prikazano je probno lansiranje "nove ruske presretačke rakete" na poligonu za testiranje Sarišagan, u Kazahstanu.

Kako je saopštio zamjenik komandanta jedinice za protivraketnu odbranu Vladimir Sergijenko, raketa je pogodila cilj. Iako naziv rakete nije naveden, stručnjaci vjeruju da je riječ o PRS-1M, raketi, koja je ranije već testirana na poligonu.

Ove rakete su dio protivraketnog sistema A-135, koji ima nekoliko tipova raketa, a mogu da se lansiraju ili iz raketnog silosa, ili sa transportera.

PRS-1M je presretačka raketa, koja ne služi za odbranu od aviona i krstarećih raketa. Osim toga, nema tako širok spektar upotrebe kao ruski sistemi S-400 i S-500. Njena jedina namjena je da u slučaju nuklearnog rata presreće američke nuklearne rakete i na taj način zaštiti Moskvu i druga strateška mjesta.

PRS-1M je znatno brža i smrtonosnija od prethodnika tipa 54T6. Kako prenosi gazeta.ru, PRS-1M najbrža je raketa na svijetu i dostiže brzinu od četiri kilometra u sekundi, to jest 14.500 kilometara na sat, i to u fazi uspona.

Domet rakete za sada je 350 kilometara, a protivničke rakete presreće na visini od 50 kilometara. Da bi mogla da postigne tako ogromne brzine, razvijena je specijalna zaštita od toplote, a, kako se navodi, osmišljena je potpuno nova elektronika, koja može da izdrži ubrzanje 300 puta veće od Zemljine sile teže.

Raketa PRS-1M je doslovno oružje koje može da dovede do smaka svijeta. Umesto konvencionalne kasetne bojeve glave, ima specijalnu bojevu glavu razorne snage nekoliko kilotona, koja se aktivira na velikoj visini. Kiša ovakvih raketa izazvala bi posljedice koje bi bile pogubne za atmosferu.