Zvanično preuzela predsjedavanje

Rumunija predsjedava Evropskom unijom

09:27, 11.01.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Rumunija je u četvrtak i zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u prisustvu najviših domaćih političkih predstavnika i zvaničnika Unije.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Evropske komisije Žan Klod-Junker, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropskog vijeća Donald Task, predsjednik Rumunije Klaus Johanis i premijerka Vijorika Dancila.

Predsjednik Rumunije u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Task je istakao da ima potpuno povjerenje da će Rumunija učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Evrope.

Junker je u obraćanju kazao da se Rumunija nalazi u samom centru Evrope te da EU bez Rumunije ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Evropi.

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizovala proteste protiv vlade premijerke Dancile.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Dobrodošla Evropo", "Evropo ne ostavljaj nas", "Budućnost Rumunije je u EU".

Program rumunskog predsjedavanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim evropskim strategijama: Evropa konvergencije; sigurnija Evropa; Evropa kao jači globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.