Rotšildi tuže Beč zbog milionskog nasljeđa

14:04, 04.10.2020.
Izvor: Sputnjik
Nasljednici porodice Rotšild iz Austrije podnijeli su tužbu protiv grada Beča, tvrdeći da im je daju dokumenta potrebna za restituciju nasljeđa vrijednog čak 110 miliona evra.

Radi se o nasljeđu Alberta fon Rotšilda, koji je početkom 20. vijeka napravio humanitarnu fondaciju za pomoć psihijatrijama. Nacisti su oduzeli Rotšildima tu fondaciju 1938. godine, a nasljednici tvrde da su bečke vlasti uzurpirale imovinu fondacije koja je postala dio zdravstvenog sistema Beča.

Džefri Hoget, jedan od nasljednika, pokrenuo je pravnu bitku protiv Beča optužujući čelnike glavnog grada austrije da "produžavaju trajanje nacističkih zakona", piše Fajnenšel tajms.

Sjedište fondacije bilo je u zamku Terezijenšlosel, gdje je i jedan od vodećih svjetskih centara za borbu protiv neuroloških bolesti.

Rotšildovi nasljednici optužuju bečku administraciju i da je nelegalno preuzela upravni odbor i prodala određeni udio u fondaciji, kao i dio imovine, i to ispod tržišne cijene.

Nasljednici traže da porodica Rotšild ponovo ima većinski udio u upravljanju fondacijom.

Takođe, navode da bečke vlasti opstruišu otvaranje dokumentacije koja je ključni dokaz za njihove zahtjeve.

Gradski pravobranilac Beča Haner Јarolim tvrdi da zahtjev nasljednika Rotšilda nije osnovan, budući da se radi o odlukama donesenim prije više decenija.

Nasljednici navode da ne žele finansijsku korist, već da su tužbu podnijeli u znak sjećanja na svoje pretke.