Mađarska  

Ronioci u Dunavu traže posmrtne ostatke žrtava holokausta 

  • 15.01.2019. 22:27

Izraelski istraživački tim počeo je sa mapiranjem rječnog dna Dunava u Budimpešti u okviru potrage za posmrtnim ostacima žrtava Holokausta, ubijenih na obali ove rijeke tokom 1944. i 1945. godine.

Ronioci volonterske grupe ZAKA započeli su skeniranje dna Dunava podvodnim sonarima u blizini mosta u Budimpešti, gdje su prije nekoliko godina pronađeni posmrtni ostaci. 

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Arje Deri juče je izjavio da je njegov mađarski kolega Šandor Pinter prihvatio zahtjev da se stručnjacima za forenziku iz grupe ZAKA, koja je sa njim doputovala u Budimpeštu, obezbijedi posebna oprema. 

Memorijalni centar "Jad Vašem" procijenio je da je u Holokaustu ubijeno 565 hiljada mađarskih Jevreja, od kojih je većina njih deportovana u koncentracioni logor "Aušvic" u periodu između maja i jula 1944. godine. 

Iste godine je na obali Dunava ubijeno hiljade Jevreja iz Budimpešte. 

Direktor organizacije ZAKA Jehuda Meši Zahav rekao da za sada nije poznati gdje će se pronađeni posmrtni ostaci sahraniti, jer je to za Mađarsku "osjetljivo pitanje". 

Očekuje se da krajem februara u Mađarsku dođe još ronilaca, u namjeri da pronađu što više posmrtnih ostataka žrava Holokausta.