Aleksandar Gruško

Rizik za bezbjednost: NATO pojačao aktivnosti u Crnom moru

13:36, 03.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pojačane aktivnosti NATO-a u Crnom moru predstavljaju rizik za bezbjednost čitavog regiona, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je rekao da je stav Rusije po tom pitanju jasan i da su bilo kakvi napori NATO-a u području Crnog mora "besmisleni sa vojne tačke gledišta". 

"Naš stav je jasan: bilo kakvi napori Alijanse u području Crnog mora su besmisleni sa vojne tačke gledišta. Oni neće ojačati bezbjednost ni regiona niti NATO-a, već će biti povezani sa dodatnim vojnim rizicima", istakao je Gruško. 

Gruško je dodao da je Rusija spremna za sve promjene na polju vojne bezbjednosti u području Crnog mora i da će, ukoliko bude potrebno, preduzeti dodatne mjere, javio je "Sputnjik". 

Ambasador SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson izjavila je juče da SAD rade na određenim mjerama, u koje će biti uključeno posmatranje iz vazduha i plovidba brodova Alijanse u Crnom moru. 

Očekuje se da će prijedlog mjera biti predstavljen ministrima spoljnih poslova na sastanku NATO-a u Vašingtonu. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva "negativno" posmatra izjave Alijanse o brodovima u Crnom moru. 

"Negativno. Ne razumijemo šta to znači. Situacija u vezi sa brodovima u Kerčkom moreuzu je dobro poznata i u skladu je sa međunarodnim zakonom. Stav Rusije veoma je dosljedan, a i to je dobro poznato", istakao je Peskov na pitanje kako Rusija procjenjuje izjave iz NATO-a o brodovima.