Pooštrene mjere

Rigorozne provjere za odlazak u SAD: Provjeravaće vaš Fejsbuk profil, mejlove i brojeve telefona

15:50, 02.06.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Stejt department od sada traži od skoro svih podnosilaca zahtjeva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim mrežama, stare i-mejl adrese i brojeve telefona.

Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahtjeva za dobijanje imigrantske i neimigrantske vize.

"Nacionalna bezbjednost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtjevima za vizu, i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu bezbjednosnu provjeru", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provjere kako bi se zaštitili američki građani. Ranije su korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahtjeva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu provjeru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija.

Kako navodi AP, procjenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahtjeva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju. Očekuje se da će promjena, koja je predložena u martu 2018. godine, uticati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahtjeve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine.

U novim pravilima za podnošenje zahtjeva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahtjeva od podnosilaca zahtjeva da obezbjede sve naloge koje su imali u proteklih pet godina.

Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahtjeva moraju da pruže broje telefona koje su koristili u proteklih pet godina, i-mejl adrese, a zahtjeva se i da obezbjede status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od zahtjeva su jedino izuzeti podnosioci zahteva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.