Šef grčke turističke konfederacije

Recos: "Oprezni optimizam" za oporavak turističkog sektora

  • 14.05.2021. 14:10

ATINA - Janis Recos, šef grčke turističke konfederacije SETE, izrazio je "oprezni optimizam" u vezi sa oporavkom turizma ove godine nakon teških udara pandemije virusa korona, procjenjujući da bi prihodi mogli dostići 40 odsto nivoa iz 2019. godine.

Grčka, koja zavisi od turizma za petinu svoje ekonomije, formalno sutra otvara turističku sezonu. U ovom sektoru zaposlen je svaki peti Grk.

Grčka je prošle godine pretrpila najgovu turističku sezonu u posljednjih nekoliko decenija sa samo sedam miliona turista i četiri milijarde evra prihoda. Poređenja radi, 2019. godine Grčku je posjetilo 33 miliona turista,a prihod je bio 18 milijardi evra.

"U turizmu su prognoze uvijek riskantne, sada čak i više zbog pandemije", rekao je Recas na Delfi ekonomskom forumu u Atini.

On je podsjetio da su ljudi pod pritiskom proteklih godinu dana i da će planirati odmore makar i u posljednjem trenutku.

"Ako i bude oporavka, nadamo mu se u drugoj polovini, očekujemo prihodovanje između 40 i 50 odsto od onoga što je ostvareno 2019. godine", rekao je on, dodajući da je 40 odsto najrealističniji scenario.

Grčka je danas otvorila muzeje i čuvene arheološke lokacije, uključujući Akropolj u Atini.

Stranim turistima biće dozvoljena posjeta ako su vakcinisani ili pokažu negativan test na virus korona.

Govoreći na istoj konferenciji, ministar turizma Hari Teoharis rekao je da je NJemačka ukinula propise karantina za lica koja se vraćaju iz Grčke.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм