Broj žrtava raste

Rat na Bliskom istoku ne pokazuje znake smirivanja

  • 16.05.2021. 12:15

Sukobi na Bliskom istoku traju već nedJelju dana. Broj žrtava svakog dana raste, a najstrašnije je što je među stradalima i više od 40 djece. Uprkos pozivima međunarodne zajednice da se nasilje zaustavi, primirja za sada nema ni u najavi.

Hitna konferencija EU

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak hitnu video konferenciju o eskalaciji sukoba Izraela i Palestinaca, najavio je danas šef diplomatije tog bloka zemalja Žosep Borel, prenio je Frans pres.

"U svjetlu nastavka eskalacije između Izraela i Palestine i nepodnošljivog broja civilnih žrtava pozivam na vanrednu video konferenciju ministara spoljnih poslova EU u utorak. Mi ćemo diskutovati kako EU može da doprinese na najbolji mogući način okončavanju trenutnog nasilja", objavio je Borel na Tviteru.

In view of the ongoing escalation between Israel and Palestine and the unacceptable number of civilian casualties, I am convening an extraordinary VTC of the EU Foreign Ministers on Tuesday. We will coordinate and discuss how the EU can best contribute to end the current violence

Konferencija je najavljena pošto su danas u izraelskim udarima na grad Gazu sravnjene sa zemljom tri zgrade i poginulo je najmanje 26 ljudi.

Napad na vozača na Zapadnoj obali

Kako javlja Tajms of Izrael, jedan izraelski vozač napadnut jena Zapadnoj obali. Na vozača je pucao nepoznati napadač, ali ga nije pogodio. U toku je potraga.

Novi krvavi bilans sukoba

U sedmodnevnim vazdušnim udarima izraelske avijacije na pojas Gaze poginulo je najmanje 145 Palestinaca, među njima 41 dijete i 23 žene, a u raketnim napadima Hamasa na izraelske gradove život je izgubilo osam Izraelaca, među njima jedno 5-godišnje dijete i jedan vojnik.

Hamas i druge ekstremističke frakcije ispalili su od ponedjeljka oko 2.900 raketa na Izrael, ali više od polovine ispaljenih projektila ili je presretnuto i uništeno ili su promašili svoje ciljeve, navodi se u zvaničnim izvještajima iz izraelskih vojnih izvora, prenosi AP.

Izraelska ratna avijacija je izvela više stotina vazdušnih udara na siromašne, gusto naseljene teritorije na kojima živi oko dva miliona Palestinaca i tvrdi da je danas sravnjena sa zemljom kuća u pojasu Gaze u kojoj živi jedan visoko pozicionirani lidera Hamasa.

Gaza ostaje bez struje?

Očekuje se da će danas Pojas Gaze ostati bez goriva za proizvodnju električne energije u svojoj elektrani, saopštile su izraelske vlasti.

Nakon što su u ponedjeljak izbile borbe, izraelska vojska zatvorila je granični prelaz Kerem Šalom kroz koji prolazi primarni naftovod prema Gazi, blokirajući protok goriva do Pojasa i smanjujući količinu električne energije u enklavi na između četiri i pet sati dnevno.

IDF kaže da je na Izrael ispaljeno preko 130 raketa

IDF javlja da je tokom noći na Izrael ispaljeno preko 130 raketa. Većinu ih je presrela Gvozdena kupola, izraelski zaštitni sistem.

Savjet bezbednosti UN sastaje se danas kako bi dogovorili nove poteze u Gazi.

Take a look at our Iron Dome in action.

Hamas fired a barrage of rockets into central & southern Israel tonight. With our Iron Dome Aerial Defense System operators in action, these systems help keep Israel's skies safe. pic.twitter.com/eC79myd2JT

Iran obećao pomoć Hamasu

Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji.

U telefonskom razgovoru u subotu s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijehom general Esmail Ka'ani, zapovjednik brigada al-Kuds Iranske revolucionarne garde, obećao je punu podršku Irana.

Hanijeh je zahvalio Iranu na podršci i poručio da borba protiv Izraela nije samo Hamasova, nego cijelog muslimanskog sveta, prenosi agencija dpa.

Iron Dome putting in some serious work tonight

(Video: Tai Tzaban) pic.twitter.com/Omi2JL9ibo

Raketiran dom lidera Hamasa

Izraelska vojska saopštila je danas da je gađala dom lidera Hamasa, nakon gotovo nedjelju dana od početka vazdušnih udara i raketiranja Izraela iz pravca teritorije kojom upravlja ta islamistička militantna grupa.

Brigadni general Hidai Zilberman, portparol vojske, rekao je za izraelski radio da je armija bombardovala dom najvišeg vođe Hamasa, Jehijeha Sinvara, koji se najvjerovatnije skriva na nekoj lokaciji.

Njegov dom nalazi se u gradu Kan Junis, u južnom dijelu pojasa Gaze, navodi AP.

Hamas i militantna grupa Islamski džihad priznali su da je 20 njihovih boraca ubijeno od početka sukoba u ponedjeljak, dok Izrael navodi da je stvarni broj mnogo veći.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.