Kina ponudila model "jedna zemlja, dva sistema"

Rastu tenzije: Si obećao "mirno ujedinjenje", Tajvan jača odbranu

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2021. 08:58

Tajvan će nastaviti da jača svoju odbranu da bi osigurao da niko ne može da ga primora da prihvati put koji je odredila Kina, koji ne nudi ni slobodu, niti demokratiju, rekla je danas predsjednik Caj Ing Ven.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo, našao se pod rastućim vojnim i političkim pritiskom da prihvati upravu iz Pekinga. Kina sve češće šalje borbene avione u tajvansku identifikacionu zonu, što brine i međunarodnu zajednicu.

Kineski predsjednik Si Đinping juče je obećao da će realizovati "mirno ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

U obraćanju povodom Nacionalnog dana, Caj je rekla da se nada da će tenzije splasnuti sa obje strane Tajvanskog moreuza i ponovila da Tajvan "neće djelovati ishitreno".

"Ali, ne treba da bude bilo kakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pod pritiskom", rekla je ona u govoru ispred predsjedničke kancelarije u centru Tajpeja.

"Nastavićemo da jačamo svoju nacionalnu odbranu i demonstriramo odlučnost da se branimo da bismo osigurali da niko ne može da prisili Tajvan da prihvati put koji nam je Kina odredila", dodala je ona.

Ona je navela da je to zato što Kina "ne nudi ni slobodan, niti demokratski način života za Tajvan", niti suverenitet za njegovih 23 miliona stanovnika.

Kina je ponudila Tajvanu model "jedna zemlja, dva sistema", sličan onom koji se primjenjuje za Hong Kong, ali su to odbacile najveće tajvanske stranke, naročito nakon bezbjednosne akcije u bivšoj britanskoj koloniji.

Тагови: