Protesti vlasti i opozicije

Raste napetost u Venecueli: Najavljeni protesti dvije suprotstavljene strane

16:51, 09.03.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Pripadnici bezbjednosnih snaga Venecuele raspoređuju se u velikom broju širom Karakasa uoči za danas najavljenih demonstracija dvije suprotstavljene strane – pristalica i protivnika predsjednika Nikolasa Madura.

Policajci se nalaze na aveniji u Karakasu, gdje je planirano da se održi marš opozicije, dok lokalni mediji javljaju da je jedna žena poprskana biber sprejom, poslije razgovora sa policajcima, prenosi Rojters.

Policijske jedinice i članovi Nacionalne garde, koji su raspoređeni na pojedinima raskrsnicama u prestonici Venecuele, nose kacige, štitove i opremu za borbu protiv eventualnih sukoba u gradu.

Nekoliko kolona bezbjednosnih snaga prošlo je gradom na motociklima, prenosi AP.
Lider opozicije Huan Gvaido, koji je optužio vlast Venecuele za jučerašnji nestanak struje u toj zemlji, predvodiće skup u Karakasu, koji se organizuje kako bi se nastavilo s vršenjem pritiska na Madura da napusti funkciju predsjednika u vrijeme kada se struja polako vraća u dijelove Venecuele.

– Pozivam narod Venecuele da demonstrira na ulicama protiv korumpiranog i nesposobnog uzurpatorskog režima, koji je ostavio našu zemlju u mraku – naveo je Gvaido na svom nalogu na Tviteru.

S druge strane, vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele pozvala je na kontraproteste protiv, kako navodi, imperijalizma SAD, koje su Madurovoj vladi uvele sankcije na naftu u pokušaju da je odsjeku od njenih izvora finansiranja.

Veliki dio Venecuele pogođen je juče nestankom struje, čiji je uzrok, kako navode vlasti, “sabotaža” na najvećoj hidrocentrali u zemlji.

Maduro je za incident optužio “američki imperijalizam”, a Gvaido vlast Venecuele.

Gvaido je rekao da ne vjeruje da je došlo do sabotaže, već da je pravi razlog “loše stanje mreže u državi” i korupcija na tom polju.