Protesti vlasti i opozicije

Raste napetost u Venecueli: Najavljeni protesti dvije suprotstavljene strane

  • 09.03.2019. 16:51

Pripadnici bezbjednosnih snaga Venecuele raspoređuju se u velikom broju širom Karakasa uoči za danas najavljenih demonstracija dvije suprotstavljene strane – pristalica i protivnika predsjednika Nikolasa Madura.

Policajci se nalaze na aveniji u Karakasu, gdje je planirano da se održi marš opozicije, dok lokalni mediji javljaju da je jedna žena poprskana biber sprejom, poslije razgovora sa policajcima, prenosi Rojters.

Policijske jedinice i članovi Nacionalne garde, koji su raspoređeni na pojedinima raskrsnicama u prestonici Venecuele, nose kacige, štitove i opremu za borbu protiv eventualnih sukoba u gradu.

Nekoliko kolona bezbjednosnih snaga prošlo je gradom na motociklima, prenosi AP.
Lider opozicije Huan Gvaido, koji je optužio vlast Venecuele za jučerašnji nestanak struje u toj zemlji, predvodiće skup u Karakasu, koji se organizuje kako bi se nastavilo s vršenjem pritiska na Madura da napusti funkciju predsjednika u vrijeme kada se struja polako vraća u dijelove Venecuele.

– Pozivam narod Venecuele da demonstrira na ulicama protiv korumpiranog i nesposobnog uzurpatorskog režima, koji je ostavio našu zemlju u mraku – naveo je Gvaido na svom nalogu na Tviteru.

S druge strane, vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele pozvala je na kontraproteste protiv, kako navodi, imperijalizma SAD, koje su Madurovoj vladi uvele sankcije na naftu u pokušaju da je odsjeku od njenih izvora finansiranja.

Veliki dio Venecuele pogođen je juče nestankom struje, čiji je uzrok, kako navode vlasti, “sabotaža” na najvećoj hidrocentrali u zemlji.

Maduro je za incident optužio “američki imperijalizam”, a Gvaido vlast Venecuele.

Gvaido je rekao da ne vjeruje da je došlo do sabotaže, već da je pravi razlog “loše stanje mreže u državi” i korupcija na tom polju.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.