Pucanje brane

Raste broj poginulih u Brazilu, mnogi zatrpani u mulju

  • 27.01.2019. 08:54

Najmanje 40 osoba je poginulo, a 300 se vodi kao nestalo nakon pucanja rudarske brane na jugoistoku Brazila. Na poplavljenom području strahuju od širenja otrovnog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine. Uzrok pucanja brane je nepoznat, a iz predostrožnosti izmešteni su stanovnici okolnih sela.

Oko 300 ljudi još se vode kao nestali, a vlasti očekuju da će broj smrtno stradalih rasti, dok se potraga nastavlja u otežanim uslovima zbog kiše koja s prekidima pada, prenosi AP.

Vlasti su saopštile da su 23 osobe prebačene u bolnicu.

Dok članovi porodica nestalih očajnički čekaju vijesti o svojim bližnjima, Romeu Sema, guverner države Minas Žerais u kojoj je pukla rudarska brana, obećao je da će odgovorni biti kažnjeni.

Poslije pucanja brane, poplavljeno je područje u blizini naselja Vilja Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

U trenutku pucanja brane, stotine radnika nalazilo se u kafeteriji koja je ostala zatrpana muljem i vodom, preneo je Bi-Bi-Si.

Spasilački timovi u akciji spasavanja koriste mašine za kopanje zemlje, a guverner Sema je rekao da su male šanse da se iko od radnika pronađe živ.

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane.

Iz predostrožnosti stanovnici okolnih sela su evakuisani.

Rudarska brana izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koja se koristila za čuvanje ostataka iz rudnika.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da je to "ozbiljna tragedija" i najavio da će doputovati u tu oblast, kao i ministri za zaštitu životne sredine, rudarstvo i regionalni razvoj.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић