Raste broj novooboljelih od korone širom svijeta, a stručnjaci upozoravaju da nije kao grip

14:56, 01.08.2020.
Izvor: jutarnji.hr
Mnogi epidemiolozi povećanje broja zaraze smatraju ponovnim oživljavanjem epidemije te početka drugog talasa korona virusa.

Prije nekoliko dana britanski premijer Boris Džonson izjavio je da Evropu pogađa drugi talas kovida-19. Ipak, epidemiolozi upozoravaju da se termin drugi talas koristio dok se o novom virusu SARS-CoV-2 mislilo da pokazuje izraziti sezonski obrazac, poput gripa koja dominira tokom kasne jeseni i zime.

Analitičari su upozoravali na pandemiju španskog gripa iz 1918. godine, koja je odnijela živote između 50 i 100 miliona ljudi, a odvijala se u tri talasa do 1920. godine, od kojih je drugi bio najsmrtonosniji.

Za razliku od gripa, kod kovida-19 takav se sezonski obrazac ne uočava pa Svjetska zdravstvena organizacija ističe da smo u prvom pandemijskom talasu.

"To će biti jedan veliki talas. Ići će malo gore i dole. Najbolje bi bilo da ga odmah poravnate i pretvorite u nešto što vam samo "zapljuskuje" nogu", rekla je Margaret Haris, portparolka SZO tokom vanredne konferencije za novinare.

Ona dodaje da su respiratorni virusi u prošlosti su imali tendenciju da se manifestiraju u različitim sezonskim talasima

"Ovo je novi virus koji se ponaša drugačije. Čini se da godišnja doba ne djeluju na prenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svetu i zarazio više od 16 miliona", izjavila je Margaret Haris.

Naglasila je da je i "ljeto problem, jer korona virus voli sva godišnja doba" što najbolje pokazuju primeri SAD i Brazila, države koje se suočavaju s najvećim brojem oboljelih, a trenutno su u dva različita godišnja doba, piše "Jutarnji.hr".

Kako je drugi talas kod korona virusa sada teško definisati, mnogi epidemiolozi koriste termine kao "ponovno jačanje epidemije" ili "ponovno oživljavanje epidemije". Pritom kao jedan od parametara koriste kumulativni broj slučajeva na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, na temelju čega neke vlade donose odluku o epidemiološkim mjerama pri ulasku u zemlju.

REKORDAN PORAST NOVOOBOLJELIH ŠIROM SVETA

Drugi talas ili drugi pik prvog talas, kako god da se kaže, jedno je sigurno, a to je da je porast broja novooboljelih zabilježen u državama na različitim dijelovima svijeta.

Ispred Filipina samo Indonezija

Sa 4.963 novozaraženih, Filipini su danas zabilježili rekordan dnevni porast broja slučajeva korona virusa od izbijanja pandemije Kovid-19. Zdravstvene vlasti te zemlje saopštile su da je ukupan broj zaraženih time dostigao 98.232, dok se broj preminulih danas povećao za 17 i ukupno iznosi 2.039.

Kako navodi Rojters, u regionu jugoistočne Azije po broju zaraženih i umrlih od Kovid-19 ispred Filipina je samo Indonezija.

Ponovo djelimičan karantin u Libanu

Sa 224 novozaraženih, u Libanu je juče zabilježen rekordan dnevni porast broja slučajeva korona virusa, usled čega su tamošnje vlasti ponovo širom zemlje uvele delimični karantin. Zaključno sa jučerašnjim danom, ukupan broj slučajeva Kovid-19 u Libanu dostigao je 4.555, dok potvrđeni broj preminulih sada ukupno iznosi 61, pošto se juče povećao za dva.

Dnevni porast broja slučajeva korona virusa u Libanu juče je prvi put premašio 200, navodi AP.

Rekordan dnevni porast i u Poljskoj

Treći dan zaredom, Poljska je danas zabilježila rekordan dnevni porast broja slučajeva korona virusa, sa 658 novozaraženih, a preminulo je još pet osoba.

Kako su saopštile tamošnje zdravstvene vlasti, više od 200 novih slučajeva registrovano je u Šleskoj, po rudarstvu poznatom regionu na jugu Poljske, a zarazom su najviše pogođeni upravo rudari.

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Poljskoj sada je 46.346, dok je preminula ukupno 1.721 osoba, navodi Rojters.

Alarmantan porast zaraženih u Njemačkoj

U Njemačkoj je zabilježen najveći broj novozaraženih korona virusom od početka maja, pošto je u protekla 24 sata potvrđeno 955 slučajeva korona virusa. Posljednji put kada je Nemačka zabilježila veći broj novoinficiranih bilo je 9. maja, prenosi CNN.

Pandemija je u Njemačkoj uglavnom stavljena pod kontrolu, ali vlasti posljednjih sedmica upozoravaju na nove slučajeve infekcije.

Institut za zarazne bolesti Robert Koh ocenio je da je nagli porast broja novih slučajeva korona virusa posljedica nepridržavanja pravila socijalnog distanciranja, kao i dolaska putnika iz inostranstva.

U Njemačkoj su do sada potvrđena 209.653 slučaja korona virusa, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh. Od korona virusa umrlo je još 7 osoba, a od početka pandemije preminulo je ukupno 9.148 ljudi, prenio je Rojters.

Broj novooboljelih raste i u Ukrajini

U Ukrajini su u posljednja 24 sata potvrđena 1.172 nova slučaja zaraze korona virusom, prenosi agencija TAS. Od posljedica COVID-19 preminulo je još 16 osoba, dok je 556 pacijenata ozdravilo u toku prethodnog dana.

Od početka pandemije, u Ukrajini je korona virusom zaraženo 71.056 ljudi, 1.709 je umrlo, dok je 39.308 izliječeno.

Aktivnih slučajeva zaraze u ovoj zemlji trenutno ima 30.039.