Finska

Raskrinkan lanac zlostavljača djece: Razmjenjivali snimke zlostavljanja na internetu

16:49, 27.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Finska policija raskrinkala je lanac zlostavljača djece u kojem su osumnjičeni snimali seksualno zlostavljanje dječaka uzrasta od šest do petnaest godina u Finskoj, a zatim slali i razmjenjivali materijal na internetu, saopšteno je iz finskog Državnog istražnog biroa.

Glavni istražilac Sana Springare izjavila je da je istraga proširena na 17 zapadnih zemalja, od kojih su većina evropske države.

Istražioci su saopštili da su petorica muškaraca uhapšena pod sumnjom da su zlostavljali i silovali dječake uzrasta od šest do petnaest godina, kojima su ponekad davali sedative, u periodu od 2004. do 2018. godine.

"Najblaži oblik zlostavljanja u Finskoj bilo je pokazivanje pornografskog sadržaja djetetu, dok je najteži bilo desetočasovno silovanje drogiranog djeteta", rekla je Springareova.

Iz policije je saopšteno da se smatra da je glavni osumnjičeni predvodio ostale u snimanju sadržaja koji su distribuirali na međunarodnom nivou, a ponekad i uživo na internetu, kako bi u zamjenu dobili sličan materijal iz drugih zemalja.

Istražni tim navodi da se među ilegalnim materijalom iz inostranstva nalazi i snimak ubistva jednog djeteta tokom zlostavljanja.

Springareova nije željela da iznese detalje o osumnjičenima niti o mjestima gdje su počinjeni zločini, kako bi zaštitila privatnost žrtava.

Policija će slučaj predati tužiocu, koji će odlučiti da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih.