Kopenhagen

Radikalni desničari tokom iftara okačili transparent "Evropa je naša", pa ZAPALILI KURAN

  • 03.06.2019. 03:40

U znak protesta zbog održavanja iftara u Kopenhagenu, na kojem se okupilo oko 2.000 vijernika, radikalni desničari zapalili su Kuran i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane, objavila je agencija Anadolija na svom sajtu.

Grupa radikalnih desničara, koje je predvodio lider partije "Stream Kurs" Rasmus Paludan, zapalila je Kuran sinoć na gradskom trgu i na balkonu hotela postavila transparent s porukom "Evropa je naša". Danska policija je uklonila transparente i udaljila radikalnu grupu sa gradskog trga, na kojem je tradicionalno održan iftar - večernji obrok tokom razmazana. S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca, koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar.

Anadolija navodi i da je, istovremeno, sinoć u mjestu Hedehusene izbio požar u Fatihovoj džamiji, udaljenoj oko 35 kilometara od centra Kopenhagena. Vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje požara, a turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek rekao je da u požaru nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta: "Od nadležnih vlasti ne očekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Rekli su nam da žele da sarađuju s nama".

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.