Putin lično tražio da se napravi

Putinova narudžba: Stigao moćni ruski dron! FOTO VIDEO

  • 28.01.2019. 08:02

Ruski tajni lovac-dron “Okhotnik-B” prvi put je uslikan na pisti u Sibiru, prenosi Moskov tajms.

Na fotografijama koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama vidi se kako neko vozilo vuče dron koji može da nosi dvije tone bombi. Po izgledu, “Okhtonik-B” podsjeća na ruske lovce pete generacije, ali ova bespilotna letjelica još je naprednija i pripada šestoj generaciji, što podrazumijeva i “stelt” tehnologiju, odnosno smanjenu radarsku vidljivost.

Izradu ovog moćnog oružja navodno je zahtijevao ruski predsjednik lično, što možda potvrđuju i riječi zamjenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka koji je prošle godine rekao da je “ovaj projekat apsolutni prioritet” i da je riječ o “najozbiljnim zadatku”. Krivoručko je tada najavio i da se prvi let očekuje na proljeće 2019. godine, a testovi su uspješno završeni u junu 2018. godine.

Nije poznato mnogo detalja o bespilotnom bombarderu, ali sudeći prema pisanju ruskih medija, ova letjelica može da dostigne brzinu od oko 800 kilometara na sat (223 m/s) i da se popne na visinu od 12.000 metara.

Ruski vojni zapovjednici se nadaju da će koristiti “Okhotnik-B” za udaranje protivavionske odbrane odozgo, piše Moskov tajms.

(Blic)

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм