Putinov odgovor Erdoganu: Nakon turskih udara, Rusi šalju pojačanje u Siriju

16:45, 16.01.2021.
Rusija je zvanično najavila raspoređivanje zajedničkih rusko-sirijskih snaga na području Ain Ise, nakon niza napada turske vojske i njihovih saveznika na Raku.

U petak su ruske vazdušno-kosmičke snage počele da prebacuju snage za jačanje ruske vojne policije u Raku i Hasaku, gdje je situacija nedavno eskalirala u vezi sa sukobom između Turske i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), piše AMN. 

Prema izvještajima, ruski transportni avion IL-76 stigao je ove nedjelje na aerodrom Kamišli, kako bi donio zalihe i pojačanje za vojnu misiju u Raki i Hasaki.

U izvještajima se navodi da su Sirijska arapska vojska (SAA) i ruske oružane snage nedavno povećale svoje prisustvo u ovim provincijama, dok nastoje da ojačaju svoje jedinice duž linija fronta Ain Issa (Rakka) i Tal Tamr (Hasaka).

Na video snimku koji je objavio YouTube kanal Ru.Vesna.Su, vidi se ruski teretni avion IL-76 kako stiže na aerodrom Kamišli, što je potvrdilo izvještaje o njegovom dolasku iz sirijskih izvora.

Iako je vazduhoplovna baza Hmeimim primarna ruska baza u Siriji, aerodrom Kamishli je postao njihova sekundarna baza, posebno u istočnom dijelu zemlje.