Ruski predsjednik u centru za probne letove

Putin u inspekciji najnovijih borbenih aviona i raketnih sistema

  • 14.05.2019. 17:57

Ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je Državni centar za probne letove "Čkalov" u Ahtubinsku na jugu zemlje.

Tamo su mu prikazani najnapredniji radarski i raketni sistemi i najsavremenije avijacione tehnologije, uključujući borbeni avion MiG-31 sa hipersončnom raketom Kindžal.

Među izloženim primjercima vojne avio-industrije bio je i lovac pete generacije Suhoj-57, kao i borbeni avion MiG-35 i uzorci budućnih unapređenih besplotnih letjelica.

Putinu su prikazani i lovci Suhoj 35 i Suhoj 30-SM, unapređeni presretač MiG-31BM i MiG-29K trenutno u upotrebi u ruskoj mornarici, prenosi Tas.

Upoznao se i sa radarskim sistemima Podlijot Kasta 2-2V i automatskim kontrolnim sistemom Fundament-M, kao i radarom Valdai, namjenjenom otkrivanju i borbi protiv bespilotnih letjelica.

Ruskom predsjedniku su predstavljeni antiraketni sistemi S-500 Vitjaz i S-300V4, raketni sistemi Pancir-S, Pancir-SM i Pancir-SA, kao i protivvazdušni raketni kompleksi Tor-M2 i Buk-M3.

Najnapredniji vojni hardver sa Putinom su obišli ministar odbrane Sergej Šojgu, zamjenik premijera Jurj Borsov, ministar industrije Denis Manturov, predstavnici odbrambene industrije i drugi vojni zvaničnici.