Globalne posljedice

Putin: Svijet u riziku od nove nuklearne trke u naoružanju

  • 27.06.2019. 22:22

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" izjavio da bi upotreba nuklearnog oružja imala „globalne tragične posljedice" za svaku osobu na planeti.

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane 2002. godine i napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa početkom ove godine stavila je svet u rizik od nove trke u nuklearnom naoružanju, izjavio je Putin.

"Sada je program fokusiran na Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. Nadam se da ću moći da razgovaram o tome sa Donaldom (Trampom) ukoliko se sastanemo u Osaki", rekao je ruski lider.

On je izrazio zabrinutost zbog preijtnje obnavljanja trke u nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

"Hladni rat je bio loša stvar, ali makar su postojala neka pravila kojih su se svi učesnici u međunarodnoj komunikaciji više ili manje pridržavali ili su pokušavali da se drže. Sada se čini da uopšte nema pravila. I u tom smislu svet je postao fragmentiraniji i manje predvidljiv, što je najbitnije i najtužnije", naglasio je Putin uoči samita G20 u Osaki.

Početkom ove godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Države iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je potpisan 1987. godine i koji je prvenstveno bio usmjeren na smanjenje rizika od nuklearnog rata u Evropi, Moskva je izrazila zabrinutost da bi Vašington mogao da dozvoli da Sporazum istekne 2021. godine bez obnavljanja.

"Rekli smo da smo spremni da održimo razgovore i da produžimo taj sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali nismo vidjeli nikakvu relevantnu inicijativu od naših američkih partnera. Oni ćute, a ugovor ističe 2021. godine. Ukoliko sada ne počnemo pregovore, sve će biti gotovo, jer ne bi bilo vremena čak ni za formalnosti", istakao je Putin.

Prema Putinovim riječima, iako je američki predsjednik Tramp izrazio interesovanje za ograničavanje oružja tokom njihovog posljednjeg razgovora, američka strana još "ne čini praktične korake" u tom pravcu.

"Dakle, ako taj sporazum prestane da postoji, onda u svetu neće biti nikakvog sredstva za odvraćanje trke u naoružanju. I to je loše", rekao je ruski lider.

Podsjećajući na svoje prijedloge Bušovoj administraciji da se pokuša sa očuvanjem Sporazuma o ograničavanju sistema za protivraketnu odbranu, za koji kaže da i dalje smatra "kamenom temeljcem čitavog međunarodnog bezbjednosnog sistema“, Putin je naglasio da je bio "uvjeren da bi ij danas bio drugačiji da su naši američki partneri prihvatili" prijedlog za zajedničke projekte protivraketne odbrane između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Evrope.

"Nažalost, to se nije dogodilo. Možemo j da se situacija razvija u drugom smjeru. Novo naoružanje i najmodernija vojna tehnologija dolaze u prvi plan. To nije naš izbor, ali danas bi barem trebalo da učinimo sve da se ne pogorša situacija", rekao je Putin.

Zamoljen da prokomentariše trenutne tenzije između Vašingtona i Pekinga, uključujući i rizik od geopolitičkog konflikta koji se pretvara u vojni sukob, Putin je rekao da bi takva mogućnost imala strašne posljedice za čovječanstvo.

"Čitava istorija čovječanstva uvijek je bila puna vojnih sukoba, ali od pojave nuklearnog oružja rizik od globalnih sukoba se smanjio zbog potencijalnih globalnih tragičnih posledica za celu populaciju planete, u slučaju da dođe do takvog sukoba između dve nuklearne države. Nadam se da do toga neće doći", zaključio je Putin.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм