Ruski predsjednik

Putin: Sve sam više uvjeren, Donbas Kijevu nije potreban

  • Izvor: Tanjug
  • 12.07.2021.21:29

 Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, Donbasu, ali i o porijeklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno o tome da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna cjelina, kao i "da to nije plod nekakve konjukture, već njegovo lično ubjeđenje".

Kako je naveo u članku objavljenom na sajtu Kremlja, zid koji je napravljen u posljednjih nekoliko godina između Rusije i Ukrajine, između jednog te istog istorijskog i duhovnog prostranstva, doživljava kao zajedničku tragediju, što je posljedica obostranih grešaka načinjenih u različitim periodima.

"To je rezultat rada tih sila koje su stalno pretendovale na to da unište naše jedinstvo. Formula koja se primjenjivala i koja je svima poznata tokom vijekova - podijeli i vladaj. Tu nema ničeg novog. Otuda i pokušaji da se odigra na kartu nacionalnih pitanja, da se posije mržnja između ljudi. A glavni zadatak je podijeliti, a zatim i napujdati narod jedne protiv drugih", navodi se u Putinovom članku.

Ruska Federacija je, kako je dodao, priznala sve nove političke regije i učinila mnogo toga kako bi Ukrajina opstala kao nezavisna država.

"Isključivo zahvaljujući niskim cijenama gasa Ukrajina je u periodu od 1991. do 2013. godine uštedjela preko 82 milijarde dolara, a danas se buni oko sume od 1,5 milijardi koju Rusija treba da plati za tranzit gasa do Evrope", naveo je ruski predsjednik.

Kako tvrdi, do 2014. godine mnogi sporazumi i zajednički projekti radili su za dobrobit i ruske i ukrajinske ekonomije.

Uprkos dešavanjima te godine i svemu što je uslijedilo potom, Rusija je i dalje ostala među tri najveća trgovinska partnera Ukrajine, a stotine hiljada Ukrajinaca radi na teritoriji Rusije i u toj zemlji dobija podršku.

"Eto kakva vam je to zemlja-agresor", dodao je.

Putin se osvrnuo i na sukobe na jugoistoku Ukrajine, rekavši da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi zaustavila bratoubilaštvo, a potpisan je i Minski sporazum koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

"Međutim, po svemu sudeći, sve više sam siguran u to da Kijevu Donbas jednostavno nije potreban. Zašto? Zato što građani tih regiona, kao prvo, nikada neće prihvatiti to što im se nameće silom, blokadama, prijetnjama. A kao drugo, Minski sporazum, koji je predstavljao šansu da se mirnim putem uspostavi teritorijalna cjelovitost Ukrajine, u potpunosti je suprotan sa projektom 'anti-Rusija'", naglasio je.

Putin dodaje da se u praksi dešava da se u ukrajinskoj javnosti stvara atmosfera straha, koristi se agresivna retorika, podstiče se neonacizam, dolazi do militarizacije zemlje.

Tagovi: