Rusija

Putin razgovarao sa Erdoganom

  • 21.04.2020. 17:47

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je iz pres-službe ruskog Kremlja.

U saopštenju se navodi da su Putin i Erdogan razgovarali o pitanjima rusko-turske saradnje, te da je razgovor bio usredsređen na trgovinske i ekonomske veze, uključujući projekte koji se tiču nuklearne energije, kao i o planovima unapređenja saradnje na polju poljoprivrede i saobraćaja.

Predsjednici su se saglasili i u vezi sa održavanjem kontakta na raznim nivoima i izrazili su spremnost da pojačaju napore u borbi protiv virusa korona, javio je TASS.

"Razgovor je bio usredsređen na niz pitanja u vezi sa pandemijom virusa korona. Strane su izrazile spremnost za unapređenje napora u borbi protiv infekcije, u koje su uključena ministarstva zdravlja i druge specijalizovane organizacije", ističe se u saopštenju.

Iz pres-službe naveli su i to da su se lideri saglasili oko nastavka bliske koordinacije radi obezbjeđivanja povratka turskih i ruskih državljana u domovinu.

Pored toga, Putin i Erdogan dotakli su se i teme saradnje dvije zemlje u Siriji, kao i situacije u sirijskoj pokrajini Idlib.

Oni su potvrdili važnost bezuslovnog pridržavanja principa suverenosti i teritorijalnog integriteta Sirijske Arapske Republike, a naglasili su i važnost nastavka bliske saradnje Turske i Sirije putem vojnih i diplomatskih kanala, dodaje se u saopštenju.