Predsjednik Rusije

Putin: Prelazak Rusije na parlamentarnu republiku nije preporučljiv

  • 22.01.2020. 14:56

Bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti u Rusiji i prelazak sa predsjedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je napomenuo da su parlamentarne republike široko rasprostranjene u svijetu, posebno u Evropi, prenio je TASS.

Njemačka je predsjednička republika, kao i Francuska, jedna od najvećih svjetskih država Indija je parlamentarna republika, dok su Sjedinjene Američke Države predsjednička republika, naveo je Putin.

"Da li je to moguće ovdje? U teoriji da. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Vjerujem da ne", rekao je Putin.

"Bolje da ne sprovodimo eksperimente", rekao je predsjednik Rusije konstatujući da u nekim slučajevima parlamentarna republika ima određene "nedostatke".

Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo vjerskih zajednica i veliki broj nacija, još uvijek je potrebna snažna predsjednička moć, primijetio je Putin.

Ruski lider je objasnio da bi za normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema, politička struktura u zemlji trebalo da se razvija dugo, kao u Evropi, gdje neke stranke postoje vijekovima.

"Ovde (u Rusiji) se po pravilu stranka povezuje sa određenom osobom. Najuočivljiji primjer u državi je Vladimir Žirinovski. Dok ima Žirinovskog, tu je i Liberalno-demokratska stranka Rusije, bez

Žirinovskog", rekao je Putin ocijenivši liberalnu ideju dobrom stvari, ali izrazivši sumnju da bi stranka mogla da djeluje bez svog lidera.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.