Predsjednik Rusije

Putin: Povećati konkurentnost na svjetskom tržištu

16:48, 20.05.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je zadatak domaćem poljoprivrednom sektoru da poveća konkurentnost na svjetskom tržištu.

On je na sastanku o situaciji u poljoprivredi i industriji hrane pozvao na razvoj baštovanstva, vinogradarstva, proizvodnje domaćeg sjemena i korištenje naprednog naučnog razvoja.

"Kao u svim sektorima ekonomije, ni u poljoprivrednom sektoru ne treba previdjeti strateška pitanja. Neophodno je povećati konkurentnost ruskih poljoprivrednih proizvoda, te učiniti da poraste potražnja domaćih proizvoda i hrane, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu", rekao je Putin.

Prema mišljenju Putina, konkurentnost je ključni parametar kada je riječ o izgradnji poljoprivredne, industrijske, naučne i obrazovne politike, kao i sistem podrške i stimulacije izvoza i razvijanje temeljne prerade poljoprivrednih sirovina.

Putin je istakao da su ruske kompanije postigle impresivne rezultate u proizvodnji živine, mesa, prije svega svinjetine, biljnih ulja i šećera u granulama, javio je TASS.

Ruski lider podsjetio je da je proizvodnja tih proizvoda značajno porasla u posljednjih deset ili 20 godina, te da sada treba nastaviti sa razvijanjem na polju baštovanstva, vinogradarstva, te proizvodnji govedine i mlijeka.

Putin je naglasio da je važno da se potpuno iskoristi potencijal državnih institucija za istraživanje za potrebe poljoprivredne proizvodnje kako bi razvoj na polju selekcije, genetike i biotehnologije služio uzgajanju bezbjednih usjeva visokog kvaliteta.

On je objasnio da, prije svega, govori o uvoznoj supstituciji sjemena i dodataka za stočnu hranu.

"Јednako je važno da se razvije stočarstvo sa pedigreom i da se proizvode veterinarski lijekovi", napomenuo je Putin i dodao da nije riječ samo o zadatku na polju nauke i poslovanja, već da je to ključni uslov i garancija za bezbjednost hrane i nezavisnost zemlje.