Predsjednik Rusije

Putin: Povećati konkurentnost na svjetskom tržištu

  • 20.05.2020. 16:48

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je zadatak domaćem poljoprivrednom sektoru da poveća konkurentnost na svjetskom tržištu.

On je na sastanku o situaciji u poljoprivredi i industriji hrane pozvao na razvoj baštovanstva, vinogradarstva, proizvodnje domaćeg sjemena i korištenje naprednog naučnog razvoja.

"Kao u svim sektorima ekonomije, ni u poljoprivrednom sektoru ne treba previdjeti strateška pitanja. Neophodno je povećati konkurentnost ruskih poljoprivrednih proizvoda, te učiniti da poraste potražnja domaćih proizvoda i hrane, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu", rekao je Putin.

Prema mišljenju Putina, konkurentnost je ključni parametar kada je riječ o izgradnji poljoprivredne, industrijske, naučne i obrazovne politike, kao i sistem podrške i stimulacije izvoza i razvijanje temeljne prerade poljoprivrednih sirovina.

Putin je istakao da su ruske kompanije postigle impresivne rezultate u proizvodnji živine, mesa, prije svega svinjetine, biljnih ulja i šećera u granulama, javio je TASS.

Ruski lider podsjetio je da je proizvodnja tih proizvoda značajno porasla u posljednjih deset ili 20 godina, te da sada treba nastaviti sa razvijanjem na polju baštovanstva, vinogradarstva, te proizvodnji govedine i mlijeka.

Putin je naglasio da je važno da se potpuno iskoristi potencijal državnih institucija za istraživanje za potrebe poljoprivredne proizvodnje kako bi razvoj na polju selekcije, genetike i biotehnologije služio uzgajanju bezbjednih usjeva visokog kvaliteta.

On je objasnio da, prije svega, govori o uvoznoj supstituciji sjemena i dodataka za stočnu hranu.

"Јednako je važno da se razvije stočarstvo sa pedigreom i da se proizvode veterinarski lijekovi", napomenuo je Putin i dodao da nije riječ samo o zadatku na polju nauke i poslovanja, već da je to ključni uslov i garancija za bezbjednost hrane i nezavisnost zemlje.
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.