Predsjednik Rusije

Putin: Potreban miran dijalog sukobljenih strana u Siriji

  • 01.07.2020. 15:46

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potreban miran dijalog sukobljenih strana u Siriji.

On je tokom video-konferencije sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem rekao da i dalje postoje legla terorista u sirijskoj pokrajini Idlib i u drugim dijelovima Sirije.

"Potrebno je aktivno zagovarati inkluzivni dijalog strana u Siriji u okviru ustavne komisije u Ženevi. Predlažem da podržimo ovaj proces, da pomognemo učesnicima da se sastanu i započnu direktan dijalog", istakao je Putin.

Rusija i Iran u sukobima u Siriji podržavaju snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada, dok turska podržava naoružane opozicione snage.

Moskva, Ankara i Teheran su se u okviru diplomatskog procesa 2017. godine dogovorili da rade zajedno na ublažavanju oružanih sukoba u Siriji.

Kremlj je objavio zajedničko saopštenje u kojem su Rusija, Turska i Iran izrazili uvjerenje da ne postoji vojno rješenje za sukobe u Siriji, koji traju od 2011. godine, te da se situacija mora riješiti političkim procesom.

U saopštenju se navodi da su se tri zemlje saglasile i u vezi unapređenja međusobne ekonomske saradnje.

Erdogan je tokom virtuelnog sastanka naglasio da je prioritet pronalaženje trajnog rješenja za sukobe u Siriji, prekid sukoba i zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

"Nastavićemo da činimo sve što možemo kako bi naši susjedi u Siriji uskoro pronašli mir, bezbjednost i stabilnost", poručio je Erdogan.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)