Putin potpisao zakon po kojem ekstremisti ne mogu na izbore

  • 04.06.2021. 14:44

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se zabranjuje članovima organizacija koje se u Rusiji smatraju ekstremističkim da se kandiduju na izborima.

Saveznici ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji, tvrde da je cilj zakona da se onemogući njihovo učešće na parlamentarnim izborima ove godine, prenosi Rojters.

Zakonom se zabranjuje članovima ili liderima grupa, koje se smatraju ekstremističkim, da se kandiduju za mesto u Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, ili da učestvju u drugim izborima u periodu od tri do pet godina.

Zakonom se onemogućavaju kampanje za parlament koje su najavili pojedini saveznici Navaljnog, uključujući Ljubov Sobolj, koja se krivično goni zbog protesta organizovanog u znak podrške Navaljnom.

Potpisivanje zakona poklapa se sa 45. rođendanom Navaljnog, koji će on obilježiti iza rešetaka pošto služi dvoipogodišnju kaznu zbog optužbi za proneveru, a za koje tvrdi da su izmišljene.

Tim Navaljnog sarkastično je nazvao zakon “specijalnim rođendanskim pozdravom iz Kremlja”.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)