Predsjednik Rusije

Putin: Oružje u Severodvinsku nema sebi ravnog u svijetu

  • 21.11.2019. 22:41

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ocijenio da najnoviji raketni motor, tokom čijeg testiranja kod Severodvinska su poginuli radnici kompanije "Rosatom" i predstavnici Ministarstva odbrane, nema sebi ravnog u svijetu, i obećao je da će nastaviti da modernizuje to oružje.

"Sama činjenica da posjedujemo tako jedinstvene tehnologije, danas je najvažnija pouzdana garancija mira na planeti", rekao je Putin u Kremlju na ceremoniji uručenja posthumnih ordena za hrabrost udovicama stručnjaka koji su poginuli u avgustu prilikom testiranja kod Severodvinska.

Predsjednik Rusije je, obraćajući se porodicama poginulih, rekao da su ti stručnjaci "vodili složen, odgovoran i kritično važan posao".

Putin je precizirao da se "radi o najnaprednijim tehničkim idejama i rješenjima, koje nemaju sebi slične u svijetu - o oružju koje treba da osigura suverenitet i bezbjednost Rusiji za buduće decenije, mir za našu djecu, za vašu djecu koju odgajate i koja se s pravom ponose svojim očevima".

Prvi čovkek Ruske Federacije je naglasio da su poginuli imali posebnu misiju.

"To nije bio običan posao koji je doveo do tragedije. Posvetiti svoj život tom poslu je junaštvo, ozbiljan izbor pravog muškarca, građanina i patriote zemlje", rekao je Putin.

On je takođe istakao da su svi posmrtno nagrađeni bili talentovani stručnjaci, ekstra klase.

"I svi su dali nezamjenjiv doprinos u jačanju ruske države", izjavio je predsjednik Rusije.

Na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti 8. avgusta se, prilikom testiranja sistema motora na tečni pogon, dogodila eksplozija praćena požarom. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su poginule dvije osobe. Kasnije je "Rosatom" saopštio da je poginulo petoro njegovih stručnjaka. I vojska i lokalne vlasti izjavile su da je nivo zračenja normalan.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.