Predsjednik Rusije

Putin: Obama nije ispunio dogovore o Ukrajini

  • 10.07.2019. 10:54

Sjedinjene Američke Države nisu ispunile dio sporazuma postignutih 2014. godine za vrijeme telefonskog razgovora između predsjednika Rusije Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame, rekao je ruski lider u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stounu za novi film "Revealing Ukraine".

Režiser je podsjetio predsjednika da je u vrijeme dramatičnih događaja na "majdanu" u Kijevu 2014. godine Putin održao telefonski razgovor sa Obamom. Međutim, ruski predsjednik odbio je da otkriva detalje toga razgovora.

"Obama više nije predsjednik, ali ipak postoje određene stvari o kojih ne govorimo", rekao je Putin.

"U svakom slučaju, mogu da kažem da naši sporazumi koji su postignuti tokom ovog telefonskog razgovora nisu ispunjeni sa američke strane", rekao je Putin.

"Na tom bih se ograničio, ne bih ulazio u detalje", dodao je on.

Mješanje u američke izbore: Moskva ili Kijev?

Što se tiče odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Putin je ponovo naglasio da Moskva nije uticala na unutrašnje političke procese u ovoj zemlji.

"Јa se ni tada nisam mješao, sada ne želim da se mješam i u buduće ne namjeravam da se mješam", rekao je Putin.

"I bez obzira kakvi su naši blogeri i ko god tamo radi na internetu, bez obzira kako su izražavali svoje mišljenje o situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, to nije moglo da igra ključnu odlučujuću ulogu (na američkim izborima). To je glupost", dodao je on.

"Sjedinjene Američke Države su ogromna zemlja, ogroman narod, sa sopstvenim problemima, sa sopstvenim idejama o tome šta je dobro, a šta loše, sa shvatanjem da se za prethodnih nekoliko godina, deset godina, na primjer, sa ogromnim povećanjem bogatstva vladajuće klase i bogatih ljudi za srednju klasu ništa nije promjenilo na bolje. I upravo su te okolnosti razumjeli oni koji su vodili izbornu kampanju gospodina Trampa, a i on je sam shvatio i radio na ovoj platformi", objasnio je ruski lider.

Predsjednik Rusije se složio sa mišljenjem režisera da je bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko podržavao Trampovu protivnicu na američkim predsjedničkim izborima Hilari Klinton.

"Tu nema nikakve tajne", smatra on. Istovremeno, Putin to ne smatra mješanjem Kijeva u poslove Vašingtona.

"Oni su polazili od činjenice da će gospođa Klinton pobijediti i sve su činili kako bi pokazali svoju lojalnost budućim američkim vlastima. Pokušali su da stvore pozitivno mišljenje o sebi kod budućeg predsjednika, pa su sebi dozvolili neprijatne izjave o Trampu i na sve načine podržavali demokrate", smatra Putin.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.