Predsjednik Rusije

Putin: Nadamo se da će NATO razmotriti inicijative Moskve

  • 23.06.2021. 10:56

Rusija se nada da će NATO razmotriti inicijative Moskve čiji je cilj deeskalacija tenzija između dvije strane, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je u video-poruci upućenoj učesnicima i gostima Devete konferencije o međunarodnoj bezbjednosti u Moskvi rekao da Rusija ne može da ne bude zabrinuta zbog jačanja vojnog prisustva NATO-a blizu ruskih granica.

- Naravno, ne možemo da ne budemo zabrinuti zbog beskrajnog jačanja vojnih kapaciteta i nadograđivanja infrastrukture NATO-a blizu ruskih granica, kao i zbog činjenice da Alijansa odbija da na konstruktivan način razmotri naše prijedloge o smanjenju tenzija i rizika od nepredviđenih incidenata - istakao je Putin.

Putin je naglasio da očekuje da će na kraju prevagnuti zdrav razum i želja za razvijanjem konstruktivnih odnosa, prenio je TASS.

Prema riječima ruskog predsjednika, ciljevi napora Rusije su smanjenje rizika, obezbjeđivanje predvidljivosti i rješavanje nesuglasica putem dijaloga i konkretnih sporazuma, uključujući one na polju kontrole oružja.

Putin je naveo da bi prilikom novog "izjednačavanja bezbjednosti" trebali da se uzmu u obzir svi faktori koji utiču na stratešku stabilnost u međusobnim odnosima.

Ruski lider ubijeđen je da politička volja i spremnost na kompromise mogu da donesu pozitivan rezultat, a kao primjer toga naveo je produžetak Novog sporazuma o smanjenju arsenala strateškog naoružanja između Rusije i SAD do 2026. godine.