Ruski predsjednik

Putin još uvijek ne želi čestitati Bajdenu: Čekati dok se ne riješe pravna pitanja

  • 22.11.2020. 15:57

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da još nije čestitao pretpostavljenom pobjedniku američkih predsjedničkih izbora, jer treba sačekati dok ne budu riješena sva pravna pitanja.

Putin je naveo da je primijetio da formalno odlaganje čestitki neće pogoršati odnose između Moskve i Vašingtona, koji su ionako već loši.

"Ne možete pokvariti odnos koji je već pokvaren", rekao je Putin komentarišući da li bi odlaganje čestitanja pretpostavljenom pobjedniku američkih izbora moglo da pogorša odnose sa Vašingtonom.

On je rekao da Rusija gaji poštovanje prema svima, da poštuje i aktuelnog predsjednika Donalda Trampa i kandidata za ovu funkciju DŽozefa Bajdena.

Prema njegovim riječima, to je čisto formalno pitanje, jer ne postoji nikakva skrivena agenda ili bilo šta što bi bilo neobično ili bi moglo biti osnova za dalje pogoršanje odnosa.

Što se tiče ostalih, odnosno onih koji čestitaju Bajdenu, ruski predsjednik smatra da je to stvar pojedinca, te podsjetio da su prošli put svi čestitali Hilari Klinton, a ispostavilo se da je pobijedio Tramp.

Putin je istakao da su ruske vlasti spremne da sarađuju sa bilo kojim novoizabranim predsjednikom SAD, ali da je sada važno sačekati dok se ne završi prebrojavanje glasova i "unutrašnja politička borba" u Americi.

"Radićemo sa bilo kojom osobom koja će dobiti povjerenje američkog naroda", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje da li je planirao da čestita novoizabranom predsjedniku SAD po završetku prebrojavanja glasova, Putin je rekao da to treba učiniti ili u skladu sa političkom tradicijom kada jedna od strana prizna pobjedu druge ili kada se konačni ishod glasanja prizna na legitiman i zakonit način, prenio je TASS.