Vojne baze na ledu

Putin ima spremno oružje za osvajanje Arktika VIDEO

  • 28.07.2018. 18:25

Arktik je zaboravljeni dio svijeta, ali sve više rasprava i borbi vodiće se oko oleanskog dna ispod kilometarskog leda. Pretpostavlja se da se tamo nalazi četvrtina svih svjetskih zaliha nafte i plina što je samo dodatni razlog za pokoravanje ledenog vrha svijeta.

Kad smo kod fosilnih goriva, zbog njih imamo globalno zagrevanje, a topljenje leda na Arktiku otvara i nove trgovačke rute između Evrope i Azije. Sad praktički svaki brod između Evrope i Azije ide kroz Sueski kanal, pa Crvenim morem i gusarima krcatim morima oko Roga Afrike. Topljenje leda će se omogućiti direktan put uz rusku obalu i tako će taj dio svijeta postati još važniji.

Vladimir Putin je svjestan toga i već je uspostavio vojne baze i vojne oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog sjevera. Rasporedio je 28 brodova i 42 podmornice, a svemu tome je pridružio i dvije jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u zimskim uslovima i to uslovima sibirske zime.

Uzmimo za primjer opremu 80. motorizirane brigade, jedne od ranije spomenutih jedinica, i njihov helikopter Mi-8AMTSh-VA. Riječ je o posebnoj verziji Mi-8 namenjenje za delovanje po Arktiku opremljene električnim grijačima motora i teflonskim cevima za ulje, gorivo i hidrauliku. Sve to omogućuje helikopteru nesmetanu aktivnost na čak -60 stepena celzijevih.

Za prevoz vojnika i opreme po kopnu zadužen je nedavno predstavljeni GAZ-3344-20 koji može putovati čak i po vodi. Može prevoziti 12 vojnika pod punom opremom ili oko tri tone tereta, a maksimalni domet je oko 450 kilometara. Druga jedinica, 200. samostalna motorizirana brigada, elitna je jedinica opremljena tenkovima, višecijevnim bacačima raketa, haubicama i sistemima protivvazdušne odbrane. Najvažniji su desetine tenkova T80 preuređeni za arktičko ratovanje.T80-ki Rusi imaju gotovo na bacanje, a priča se da je sovetska vojska raspolagala s gotovo pet hiljada takvih zvijeri. Posebnost je što T-80 koristi turbinu kao motor, a uobičajeno je da tenkovi koriste dizelske motore.

To znači da T-80 može u roku od jedne minute krenuti s mesta u zimskim uslovima, dok dizelskim tenkovima treba i do 45 minuta za kretanje. Naravno, sve to su okvirne brojke, jer jako puno opreme može ubrzati ili usporiti kretanje tenka. Važno je spomenuti da postoji samo još jedan tenk koji koristi turbinske motore i to je američki M1 Abrams, ali oni imaju ogromnih problema s filterima zraka i relativno često se moraju servisirati.

Drugi veliki nedostaci su to da turbine ispuštaju ogromne količine vrelog vazduha što znači da su, kad ih se gleda termalnom opremom, "vidljivi iz svemira", a pješadija ne može pratiti tenkove zbog opasnosti od opekotina. Kako bilo da bilo, Putin je još jednom pokazao da je spreman razmišljati u naprijed i pokušati predvidjeti slabosti, kako vlastite, tako i protivnika.
 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.