Putin i Tramp izdali zajedničko saopštenje

20:43, 25.04.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin izdali su zajedničko saopštenje u znak sjećanja na susret američke i sovjetske vojske u NJemačkoj 1945. godine na putu pobjede nad nacizmom, ističući to kao primjer kako dvije zemlje mogu da sarađuju.

List "Vol strit džurnal" objavio je da je ovo saopštenje izazvalo debatu unutar Trampove administracije, a neki zvaničnici zabrinuti su da bi to moglo da ublaži oštru poruku SAD Moskvi.

Zajedničko saopštenje izdato je u znak sjećanja na 25. april 1945. godine kada su se američka i sovjetska vojska sastali na mostu na rijeci Elbi u NJemačkoj na putu ka Berlinu. Sovjetska vojska došla je sa istoka, a američka sa zapada.

"Ovaj događaj označio je odlučan poraz nacističkog režima. `Duh Elbe` je primjer kako naše dvije zemlje mogu da ostave sve razlike po strani, izgrade povjerenje i sarađuju na postizanju višeg cilja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tramp se nadao da će lično doći u Moskvu da obilježi ovu godišnjicu. U više navrata hvalio je Putina, promovisao saradnju sa Moskvom i rekao da vjeruje da Rusija nije umiješana u predsjedničku kampanju 2016. godine.

Viši službenici administracije oštro su kritikovali Rusiju.

"Vol strit džurnal" podsjeća da je posljednje zajedničko saopštenje povodom prelaska rijeke Elbe objavljeno 2010. godine kada je u Bijeloj kući bila administracija predsjednika Baraka Obame.