Redžep Tajip Erdogan

Prve molitve u Aja Sofiji biće održane 24. jula

20:36, 10.07.2020.
Izvor: Srna
Prve molitve u Aja Sofiji biće održane 24. jula, rekao je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je naveo da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, hrišćane i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku je donio Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /Unesko/ izvršiće reviziju statusa Aja Sofije nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

"Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga niti obavještenja unaprijed. Unesko poziva turske vlasti da bez odgađanja otvore dijalog kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog nasljeđa čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko nasljeđe", navodi se u saopštenju ove organizacije UN.