Prvi sastanak nakon formiranja

Prva sjednica novog parlamenta Njemačke, Merkel posjetilac

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2021. 11:14

Novi Parlament Njemačke održaće danas prvi sastanak nakon formiranja, a očekuje se da Baerbel Bas iz Socijaldemokratske stranke bude izabrana za predsjedavajućeg parlamentu.

Njemački kancelar Angela Merkel prisustvovaće sastanku, iako nije više poslanik. Ona će sjediti u dijelu predviđenom za posjetioce.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer će kasnije danas formalno razriješiti dužnosti Merkelovu i njen kabinet, ali se očekuje da će od njih zatražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade, prenio je AP.

Tri stranke koje se nadaju ulasku u novu koalicionu vladu saopštile su prošle sedmice da im je cilj da se novi kancelar izabere početkom decembra, mada su priznali da se radi o "teškom zadatku".

Ukoliko pregovori o formiranju nove vlade, koji su započeti početkom mjeseca, budu uspješni, Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel će postati opozicija, nakon 16 godina na vlasti.

Očekuje se da će nasljednik Merkelove biti lider socijaldemokrata Olaf Šolc, koji je trenutno na funkciji vicekancelara i ministra finansija.