Prva ruska vakcina protiv virusa korona nazvana "Sputnjik 5"

12:48, 11.08.2020.
Prva vakcina u svijetu koja je registrovana protiv virusa korona nazvana je "Sputnjik 5", što je posveta lansiranju prvog vještačkog Zemljinog satelita 1957. godine, navodi se na zvaničnom sajtu sa informacijama o vakcini.

- "Sputnjik 1" je intenzivirao svemirska istraživanja u cijelom svijetu. Nova ruska vakcina protiv Kovida-19 stvorila je takozvani "trenutak Sputnjika" za svjetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv "Sputnjik 5" - navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa. Ovo je prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona na tržištu, prenio je portal Sputnjik.

- Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini "Sputnjik 5" i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima - dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva vakcina u svijetu za prevenciju Kovida-19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.