Teodor Mekarik

Prva optužnica za zlostavljanje protiv jednog američkog kardinala

  • Izvor: Tanjug
  • 30.07.2021.08:49

Bivši američki kardinal Teodor Mekarik, koji je ekskomuniciran iz Katoličke crkve nakon što je tokom istrage Vatikana potvrđeno da je seksualno zlostavljao odrasle i djecu, optužen je za seksualni napad na tinejdžera na jednoj svadbi 1970-tih godina, pokazuju sudska dokumenta.

Prema dokumentima, u koja je uvid imao dnevnik Boston Gloub, Mekarik se tereti za napad na osobu stariju od 14 godina po tri tačke optužnice.

Prema riječima advokata Mičela Garabedijana, koji zastupa muškarca koji ga je optužio, Mekarik je prvi kardinal u SAD protiv koga je podignuta krivična optužnica za seksualni prestup protiv maloljetnog lica.

- Potrebna je ogromna hrabrost da žrtva seksualnog napada istražiteljima prijavi slučaj i da pokrene krivični proces. Treba predstaviti činjenice, primjeniti zakon i donijeti pravednu presudu - rekao je Garabedijan za AP.

Mekarikov advokat Beri Koburn rekao je za američku agenciju da se "raduje predstavljanju slučaja u sudnici".

Prema izvještaju podnesenom sudu, neimenovani muškarac rekao je istražiteljima da je Mekarik bio porodični prijatelj i da je počeo da ga zlostavlja kada je bio dječak, prenosi Tanjug.

Dodao je da ga je bivši kardinal neprimjereno dodirivao 1974. godine, kada je imao 16 godina, prije nego što mu je rekao da se moli da bi "Bog mogao da mu iskupi grijehove".

Mekarik, koji trenutno živi u Misuriju, izjasniće se o optužnici 3. septembra u Masačusetsu.

Papa Franja je 2019. godine donio odluku o ekskomunikaciji 91-godišnjeg Mekarika, nakon što su tokom istrage potvrđene višedecenijske glasine da je seksualni predator.

Taj slučaj je doveo u pitanje kredibilitet crkve s obzirom na to da je Vatikan još 1999. godine imao izvještaje uticajnih kardinala o Mekarikovom problematičnom ponašanja.

Uprkos tome, Mekarik je postao uticajni kardinal i izaslanik "meke diplomatije" Vatikana.